Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2013

A gdje je ozbiljna studija o isplativnosti "monetizacije" autocesta?

Pet sindikalnih središnjica s udrugama civilnoga društva uskoro će početi prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, jer se javni interes, ističu, može provjeriti jedino referendumom...

Od Vlade su zatražili da objavi, ističe predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata Mijat Stanić, monetizaciju javnoga duga vezano uz Hrvatske autoceste i autocestu Rijeka - Zagreb, te nacrt konačnog izvješća, dokumenta iz kojega bi javnost trebala vidjeti zašto se Vlada odlučila za koncesiju kao način rješavanja duga Hrvatskih autocesta.

Prema Stanićevim riječima, monetizacija autocesta nije dobro rješenje jer je to zapravo prodaja autocesta na 30 do 50 godina, pa bi Vlada trebala dokazati da su ispitana sva druga rješenja i predloženo najpovoljnije.

Prema predviđenim cijenama za davanje u koncesiju, Hrvatska bi zaradila od 65 do 80 milijuna eura godišnje, čime se ne bi mogao otplatiti dug za autoceste, građani bi i dalje morali snositi sav rizik eventualno premalog prometa, a koncesionar bi izvlačio profit.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić poručio je Vladi da je već trebala objaviti studiju i pokrenuti javnu raspravu. Riječ je o golemim iznosima na dugi rok, a projekt će nadživjeti mnoge od nas, pa postoji veliki koruptivni potencijal, upozorio je.

Javnost mora biti na transparentan način upoznata s tim, te raspravljati i odlučivati o tako važnom projektu. Tajenje dokumenata pobuđuje sumnju da se "nešto radi ispod stola", rekao je Zelić i pozvao Vladu da objavi dokumente.

U ime koordinacije sindikalnih središnjica Damir Jakuš je zatražio objašnjenje zašto je kao rješenje ponuđena baš monetizacija i koja je alternativa, odnosno koliko će građani sve to platiti i kako se namjerava potrošiti prikupljeni novac, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram