Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2013

Britanska pošta izašla na burzu, vrijednost dionica narasla za 38 posto

Cijena dionica Royal Maila uzletjela je više od 38 posto na početku današnjeg uvjetnog trgovanja na Londonskoj burzi, izvijestili su europski mediji, koji očekuju da će uzlet potaknuti val optužbi da je vrijednost kompanije podcijenjena...

Početna javna ponuda privukla je ogroman broj predbilježbi a gornja vrijednost cjenovnog raspona dionice određena je na 330 penija, čime je vrijednost gotovo 500 godina stare kompanije procijenjena na 3,3 milijarde funti, izvijestio je BBC.

U prvih sat vremena trgovanja cijena dionice uzletjela je na 456 penija da bi se potom stabilizirala na 444 penija. Privatni investitori dobili su po 227 dionica.

Dionice će službeno biti izlistane u burzovnoj kotaciji u utorak a uvjetna je trgovina počela danas.

U prvih 30 sekundi od otvaranja burze vlasnika je promijenilo oko 10 milijuna dionica.

Skok cijene Royal Mailove dionice vjerojatno će potaknuti rasprave o tome je li prodaja Royal Maila podcijenjena.

Ministar za poslovni sektor Vince Cable tvrdi da porezni obveznici nisu zakinuti privatizacijom dok je glavni tajnik sindikata radnika u telekomunikacijskom sektoru Billy Hayes nazvao prodaju „tragedijom" i prognozirao da ni za dlaku neće promijeniti namjeru radnika da iduće srijede glasaju za štrajk.

"Posrijedi je velika obmana. Kompanija je podcijenjena", ustvrdio je Hayes u emisiji Today na BBC Radio 4.

Ministar Cable izjavio je u istoj emisiji da je većina dionica prodana "dugoročnim stabilnim ulagačima" u Velikoj Britaniji, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram