Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2013

Kina očekuje rast BDP-a od 7,6 posto

Kineski gospodarski rast trebao bi u ovoj godini premašiti 7,5 posto, prenosi agencija Xinhua riječi viceguvernera kineske središnje banke Yi Ganga...

Na marginama godišnjeg skupa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu Yi je izjavio da bi rast mogao dosegnuti 7,6 posto.

"Mislim da ćemo u ovoj godini svakako imati stopu rasta iznad 7,5 posto", kazao je Yi u Washingtonu. "Možda 7,6 posto (ili) nešto slično".

Naglašava također da nakon usporavanja u 12 od prošlih 14 tromjesečja kinesko gospodarstvo konačno pokazuje znakove stabilizacije, potpomognuto vladinim mjerama za poticanje rasta, uključujući smanjenje poreza za male tvrtke i ubrzavanje potrošnje na infrastrukturu. Jedan od razloga oporavka izvoza, tradicionalnog glavnog uporišta kineskog gospodarstva, jest i jačanje američkog gospodarstva.

Idućeg tjedna Peking će objaviti podatke o bruto domaćem proizvodu za treće tromjesečje, a analitičari očekuju ubrzavanje rasta na 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Ne ulazeći u detalje, kineski viceguverner ustvrdio je također da vlada drži pod kontrolom sivi sustav financiranja i dužničke probleme, koje analitičari smatraju najvećim prijetnjama za kinesko gospodarstvo.

Sivi sustav financiranja proizišao je iz nastojanja tijela lokalne uprave da zaobiđu plafon zaduživanja formiranjem vlastitih financijskih poduzeća za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata. Vrijednost tog financijskog sustava danas se procjenjuje na 34.000 milijardi juana (5.600 milijardi dolara) a udio u nenaplativim kreditima 33 posto.

Državni revizori trenutno provjeravaju financije tijela lokalne uprave širom Kine, po drugi put od 2010., a zaključke će objaviti prije kraja godine, uključujući i željno očekivani iznos ukupnog javnog duga.

Ekonomisti upozoravaju da bi revizija mogla pokazati da se ukupni javni dug udvostručio u odnosu na 10.700 milijardi juana utvrđenih 2010, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram