Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2013

Slavko Linić: Malo je država koje poduzetnicima davaju tako puno kao Hrvatska!

Slavko Linić je kazao da ne vidi potrebu za aranžmanom s MMF-om, ali u tome je važno i mišljenje financijera i da je ova Vlada odgovorna i ostvarila je značajne uštede...

Ministar financija je priznao da je moguće da se Hrvatskoj dogodi u prvoj godini članstva u Europskoj uniji više uplati novca u budžet EU nego što povuče natrag. "Europa ima vrlo restriktivne principe korištenja svojih fondova. Netočno je da su sve zemlje u startu povukle više sredstava nego što su uplaćivale u proračun EU. U prvim je godinama uobičajeno sporije povlačenje, s tim da se s vremenom ritam intenzivira", kazao je Linić za Jutarnji.hr.

On je uvjeren da možemo očekivati gospodarski rast u idućoj godini, a financijsku situaciju ne smatra dramatičnom. "U prošloj smo godini uspjeli zaustaviti ludilo HDZ-ove vlasti koja je nemilice trošila, a probleme uopće nije rješavala. Hrvatsku su ostavili sa 15 milijardi minusa i mnogo financijskih mina koje smo s vremenom otkrivali. Uspjeli smo smanjiti minus, prošle godine na 10,5 milijardi. Ovu ćemo godinu vjerojatno završiti s oko 13 milijardi deficita, tri milijarde više nego smo planirali, zato što smo sanirali dubioze u brodogradnji, na željeznicama i zdravstvu. Ako to netko naziva raspadom sustava, onda to smatram običnim kritizerstvom koje pogoduje stvaranju anarhije", kazao je Linić.

Problematično je što je vlada usamljena u provođenju reformi jer su svi protiv. "Svi volimo tražiti reforme, ali ne u vlastitoj kući. Evo, primjer sa stambenim štedionicama. Štednja je dobra stvar, ali zašto da država iz proračuna pomaže ljudima koji imaju nekretnine, a štede ili kažu da štede za svoju djecu?", zapitao se Linić.

Ministar financija kaže da se ne može govoriti da šamara poduzetnike. "Poduzetnicima maksimalno idemo na ruku. Malo je država koje su im toliko dale. Nije se bilo lako u proteklih godinu i pol odreći osam milijardi proračunskih prihoda u korist privrede. Ali oni stalno viču: još, još, još… Naša se Vlada više bavi poduzetnicima nego građanima. Građanima smo digli PDV, javnom sektoru smanjili plaće", kazao je Linić.

Na kraju je dodao kako nije istina da su porezi u Hrvatskoj veći nego u drugim državama. "Mi imamo samo veće doprinose na plaće. Jesmo li ponudili rješenje? Jesmo! Predlagali smo smanjenje zdravstvenog doprinosa i kompenzaciju uvođenjem poreza na nekretnine. Poduzetnici su prvi bili protiv. Zašto? Zato što ih više zanima njihova imovina i osobno bogatstvo nego posao i briga o radnicima", poručio je ministar Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram