Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2013

Novi Vladin plan - najam stanova u vlasništvu banaka

Tržište nekretnina u velikim je problemima već godinama te ga Vlada pokušava pokrenuti. Stanove u vlasništvu banaka, kojih je prema nekim procjenama oko pet i pol tisuća, planiraju iznajmljivati građanima...

Sve manje građana je likvidno, a na tisuće nekretnina je prazno. Vlada ima plan s neprodanim stanovima koje su financirale banke. Primjerice Erste banka ima ih 550, a Zagrebačka banka 900. Ovisno o lokaciji, stan od 50 četvornih metara država nudi u najam za 1500 - 2000 kuna. Mjesečna rata kredita za takav stan je do 3300 kuna.

Međutim, većina Hrvata i dalje je sklonija kreditu nego najmu, ali pod "normalnim" bankarskim uvjetima. Tako bi se novim Vladinim planom za poticanje najma naplatom PDV-a punio proračun, investitori koji su na dnu zbog neprodanih nekretnina dizali na noge, a banke rješavale sve većeg tereta i mrtvog kapitala. A koliko je zanimanje za najam, najbolje pokazuje primjer zagrebačke Sopnice Jelkovec.

"Tamo je cijena najma po kvadratu 20 kn mjesečno, s tim da prve tri godine u bilo kojem času oni koji su u najmu mogu taj stan otkupiti po cijeni koja je ovaj čas. Mi smo u tjedan dana imali 700 zahtjeva, što govori zapravo da smo spremni za projekt najma", rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

No je li riječ o brzopoteznom punjenju državnog proračuna, a dugoročno neisplativoj politici, struka bi trebala raspraviti. Hoće li država otkupiti neprodane stanove koje su sufinancirale banke, još je pitanje bez odgovora. Dosadašnji potezi upozoravaju na prazne džepove građana - u tri mjeseca akcijom POS plus prodano je samo 137 stanova, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram