Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2013

Slavko Linić: Nema novih poreznih opterećenja

Ministar financija Slavko Linić završio je posjet Washingtonu gdje je sudjelovao na redovitom godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)...

Ministar Linić u razgovoru za HTV-ov Dnevnik rekao je da su Svjetska banka i MMF Vladine strukturne reforme ocijenili dobrima pa je Svjetska banka za Hrvatsku pripremila zajam od 150 milijuna eura koji će biti plasiran iduće godine.

Također, dodao je i da bi Hrvatska, u slučaju osiguravanja sredstava u Americi za iduću poslovnu godinu mogla očekivati kamatu ili malo manju ili malo višu od 6%. No, to neće biti dovoljno za krpanje proračunskih rupa. Privatizacija Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizacija autocesta su realnost, jer naš se javni dug popeo na 190 milijardi kuna, rekao je Linić.

"Za vraćanje naših dugova nećemo dizati poreze. Ali dugove moramo vraćati, jer ako vraćamo dugove, bit će i manje kamate. I odgovor je - dugove ćemo vraćati privatizacijom trgovačkih društava i prodajom određenih nekretnina", rekao je Linić.

Potvrdio je i da je prihvatio mišljenje koalicijskog partnera HNS-a te se odustalo od uvođenja poreza na prvu nekretninu. "Nećemo smanjiti porez na promet nekretnina s 5 na 4%, ostat ćemo na 5, što znači isti efekt da možemo nastaviti osiguravati sredstva za prvu nekretninu", rekao je.

"Usprkos MMF-ovoj prognozi ekonomskog rasta od 1 i pol posto u sljedećoj godini, Vladu čekaju još veći financijski zalogaji - restrukturiranje željeznica te saniranje zdravstvenih ustanova", zaključio je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram