Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2013

Predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu za navijače najskuplje do sada

Tvrdnje kako će svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu za navijače biti najskuplje u povijesti polako se pokazuju istinitim...

Cijene zrakoplovnih karata za vrijeme SP-a, te smještaja bit će drastično povećane, a cijene ulaznica već sada su skuplje 12 posto nego za posljednji World Cup u Južnoj Africi 2010.

Prema podacima američkog business portala Portfolio.com za prvu fazu natjecanja po skupinama SP-a svaki navijač će trebati odvojiti oko 45.000 kuna, dok bi boravak na prvenstvu do četvrtfinala mogao stajati više od 80.000 kuna.

Zrakoplovne kompanije, te brazilski hotelijeri, baš kao i južnoafrički prije tri godine obilato koriste situaciju i dižu cijene smještaja u 'nebo'. Tako će na primjer, zrakoplovna karta od Londona do Ria sa 800 eura skočiti na 2.500 eura, a od Sao Paula do Rio de Janeira tijekom SP-a bit će skoro deset puta skuplja. Sa sadašnjih 110 eura cijena će skočiti na više od 800 eura.

"Cijena leta od Sao Paula do Ria premašit će cijenu za let do Europe ili New Yorka," piše brazilski list Folha de Sao Paulo.

Brazilski turistički institut Embratur je objavio kako će cijene hotelskog smještaja za vrijeme SP-a skočiti i za 500 posto.

"Cijene smještaja skaču u stratosferu," poručili su iz Embratura. Navodi se primjer jednog hostela u Rio de Janeiru, 300 metara udaljenog od glasovite plaže Copacabana, u kojem 14 noćenja stoji najmanje 16.000 kuna.

Od 2001. godine avio prijevoznici u Brazilu mogu odrediti cijene zrakoplovnih karata bez ikakvih ograničenja i intervencije države. Za vrijeme SP-a u Njemačkoj (2006) i Francuskoj (1998) navijači su mogli koristiti usluge željeznice što je bitno smanjivalo troškove, no u Brazilu to neće biti moguće zbog očajnog stanja brazilskih željeznica.

Zanimljiv je i podatak kako je ulaznica za finale SP-a 1950. godine održanog u Brazilu stajala dva posto od tadašnje minimalne plaće u Brazilu, dok za finale SP 2014. godine košta skoro polovinu minimalne plaće u južnoameričkim zemljama. I to sve u doba kada je FIFA samo od prodaje tv prava za posljednje SP zaradila 2.5 milijardi dolara. Cijene ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine kreću će se od 15 do 990 dolara. Međutim, najjeftinije ulaznice moći će nabaviti jedino brazilski studenti, stariji od 60 godina i korisnici socijalnog programa. Ulaznice za grupnu fazu natjecanja za strane navijače kreću se od 90 do 175 dolara, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram