Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2013

Prvorazredni skandal: Boeing SAD-u prodavao polovne dijelove kao nove

Još od 2008. godine, Boeing, drugi najveći vojni dobavljač u Americi, četiri puta je državi naplatio pretjerano visoku cijenu, nagomilavši tako 16,6 milijardi dolara...

Prema izvješću koje je objavio Bloomberg News, Boeing je, pod 4,4 milijarde dolara vrijednom ugovoru iz 2008. godine, prenaplatio nove dijelove, neophodne za helikoptere CH-47F Chinook, a ugradio je polovne. Umjesto novih dijelova, za koje su vojsci rekli da su potrebni, kompanija je iskoristila reparirane dijelove iz starijih letjelica.

Vojska je također platila i za dijelove koji nikada nisu instalirani u letjelice, a koji su ostavljeni Boeingu na korištenje.

"Zaključak je kako je korištenje repariranih dijelova uvećalo Boeingov profit. Država je kompaniji platila za dijelove koji su trebali biti instalirani, ali nisu te za dodatne dijelove koji im ne trebaju i koje neće koristiti", kazala je Bridget Serchak, glasnogovornica generalnog inspektora Pentagona.

"Smatramo da smo potpuno ispunili sve stavke iz ugovora s vladom i dostavili smo dokaze glavnom istražitelju", rekao je Damien Mills, glasnogovornik Boeinga.

Pentagonovo izvješće, pored optužbi za Boeingovo pretjerano naplaćivanje, također ukazuje i na loše ugovore i pregovore obrambenih službi.

Nekadašnji direktor cijena i logistike u Pentagonu, Henry Kleinknecht, naglasio je kako vojno osoblje mora biti sposobnije u pregovorima s kompanijama poput Boeinga.

"Nažalost, vojska nema grupu za analiziranje cijena, pogotovo ne iskusnu. Ljudi odgovorni za ugovor nemaju tehničku stručnost i ne mogu shvatiti probleme", rekao je Kleinknecht u izjavi za Bloomberg.

Senator Tom Carper planira održati saslušanje na kojem će se raspraviti o načinima eliminiranja nepotrebnih troškova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram