Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2013

Rast prodaje automobila u Europi

Prodaja automobila u Europi porasla je u rujnu, nakon pada u prethodnom mjesecu, izvijestilo je danas Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), čime se nastavlja trend neujednačenog oporavka europskog tržišta automobila...

U rujnu je prema podacima ACEA-e u 26 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,16 milijuna novih automobila, što je 5,4 posto više nego u istom mjesecu lani. Ove je godine rujan u prosjeku imao jedan radni dan više nego prošle godine.

Rujanski podaci očituju neujednačen oporavak europskog tržišta automobila, koje je u prethodnom mjesecu zabilježilo pad za pet posto, nakon istog postotnog rasta u mjesecu ranije.

Većina velikih europskih tržišta ponovo je u prošlom mjesecu krenula uzlaznom putanjom Tako je španjolsko tržište poraslo čak 28,5 posto, britansko za 12,1 posto, a francusko za 3,4 posto. S druge strane, Italija i Njemačka zabilježile su pad prodaje od 2,9 odnosno 1,2 posto.

Njemačka je također u rujnu ponovo izgubila poziciju najvećeg europskog tržišta automobila, koje joj je preotela Velika Britanija s prodanih 403.136 novih automobila, u usporedbi s njemačkih 247.199.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna roj registriranih novih automobila u 26 članica Europske unije smanjio se 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, uz registriranih devet milijuna novih automobila.

U tom razdoblju jedina je svijetla točka bila Velika Britanija, sa skokom prodaje od 10,8 posto. Najveći pad, od 8,5 posto, zabilježen je u Francuskoj, a slijede Italija s padom od 8,3 posto, Njemačka, gdje je prodaja pala šest posto, te Španjolska s padom od 1,6 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram