Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

Grčić priznao: Ulazimo u proceduru prekomjernog deficita i bit će jako teško!

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u Rovinju kako se može očekivati da Hrvatska uskoro uđe u proceduru prekomjernog deficita...

"U studenom očekujemo izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj, a već u prosincu očekujemo preporuke EK-a za Hrvatsku. Do travnja iduće godine Hrvatska mora reagirati na te preporuke i definirati ekonomski program, a na ljeto će započeti faza praćenja provedbe mjera", kazao je Grčić.

"To ne možemo izbjeći i nažalost bit će dosta radikalno", poručio je Grčić obraćajući se sudionicima 23. konferencije Zagrebačke burze i 7. konferencije fondovske industrije.

Grčić je kazao kako se strategija Vlade temelji na tri stupa - fiskalna konsolidacija i uvođenje reda u javne financije, strukturne reforme koje ne obuhvaćaju samo javni sektor nego cijeli sustav te gospodarski rast.

Kaže i kako će biti vrlo teško zaduživati se u budućnosti te će Hrvatska morati bitno pojačati aktivnosti na smanjenju deficita i stoga je od iznimne važnosti dati naglasak na alternativne izvore financiranja.

Grčić vjeruje da se iduće godine Hrvatska vraća na putanju gospodarskog rasta, kada kreće ozbiljan oporavak koji mora donijeti nova radna mjesta. Najavio kako će za 15 do 20 dana Vlada predstaviti programe i mjere kojima želi poticati gospodarstvo, a zajedno s prijedlogom državnog proračuna za 2014.

Poručio je i kako će Hrvatska već ove godine biti u plusu u bilanci s Europskom unijom. "Ove godine očekujemo neto plus od 160 milijuna eura, a iduće će to biti više od 200 milijuna eura", kazao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram