Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

McDonalds Hrvatska u vlasništvu Gavrilovića, a uvozi meso iz Austrije

Česte izmjene stope PDV-a stvaraju poteškoće pri planiranju novih investicija, istaknuo je Pavel Pavliček, član Uprave tvrtke Globalna hrana, nositelja franšize McDonald's za Hrvatsku, na današnjoj konferenciji za novinare...

Vlada je početkom godine spustila PDV za ugostiteljstvo s 25 na 10 posto, a nedavno je ministar financija Slavko Linić najavio povećanje na 13 posto.

"Nije da se žalimo jer će PDV i dalje biti povoljniji nego prije, ali stvara se nesigurnost", rekao je Pavliček.

U McDonald'su su povećanje prihoda od snižene stope iskoristili za nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta, a uz to su smanjili cijene svojih glavnih proizvoda za 10 do 11 posto.

U ovoj godini su obnovljeni restorani u Puli te na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, a do kraja godine bit će otvoren novi zagrebački McDonald's pored City Centra One East na Žitnjaku.

Hrvoje Valent, voditelj odjela razvoja, rekao je da je investicija na Žitnjaku vrijedna više od 1,5 milijuna eura, a u novom restoranu bit će zaposleno oko 60 radnika. Uz njega će se otvoriti i novi McDrive, prvi takav nakon više od deset godina.

"Od 2010, kad je preuzeta licenca, do kraja ove godine McDonald's Hrvatska na domaćem će tržištu investirati više od 100 milijuna kuna", istaknuo je Valent.

Trenutno u Hrvatskoj radi 20 McDonald'sovih restorana i u njima je zaposleno oko 1.300 ljudi, od kojih je 700 stalnih zaposlenika. Godišnje imaju oko 14 milijuna posjetitelja.

Tvrtka Globalna hrana u vlasništvu je obitelji Gavrilović. Usprkos krizi, zadnjih godina imaju stabilan rast prihoda. Lani su uprihodili 254 milijuna kuna te ostvarili dobit od 7,5 milijuna kuna.

Iako iza McDonald'sa Hrvatska stoji mesna industrija iz Petrinje, meso za hamburgere i ostale proizvode uvozi se iz Austrije.

"Kako bi se zadovoljili strogi standardi, traži se korištenje tehnologije koja bi na malom tržištu bila ekonomski neisplativa. Postojala je ideja da se u to uključi i Gavrilović, ali trenutno nemamo takvih poslovnih planova", rekao je Valent, prenosi T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram