Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

Nakon odbijenice Hajduka američki ulagači zagrijani za NK Osijek?

Predstavnik grupe američkih investitora Michael Glover jučer je sa suradnicima boravio u Osijeku gdje su obavili prve razgovore oko mogućeg ulaganja u NK Osijek, ali i u gospodarstvo Slavonije...

Glover i suradnici sastali su se tijekom poslijepodneva s predsjednikom NK Osijek Zdravkom Josićem, kao i s vodećim ljudima grada. Navodno ih je u Gradu primio i sam gradonačelnik Ivan Vrkić. Uostalom, Grad Osijek većinski je vlasnik bijelo-plavih, piše Glas Slavonije.

Jasno je da se radi tek o prvim kontaktima i da je rano za prognoze jesu li američki investitori oni koji će donijeti spas posrnulom prvoligašu iz Gradskog vrta. No, već i sam njihov dolazak naznaka je kako ta mogućnost ipak nije nerealna.

Podsjetimo, Glovera i suradnike hrvatska je javnost prvi put upoznala ovog ljeta kada su se pojavili u Splitu sa željom kupnje većinskog paketa Hajduka. Tada je u delegaciji bio i igrač američkog nogometa Ndamukong Suh, dok se o ostalim zainteresiranim ulagačima Amerikanci nisu izjašnjavali. No, bili su posve jasni da žele kontrolni paket te da u splitski klub u pet godina žele uložiti velik novac. Spominjao se i iznos od oko 230 milijuna kuna, a Amerikanci su s većinskim vlasnikom, Gradom Splitom, htjeli dogovoriti i model preuzimanja dugova “bilih”. Već tada protiv moguće kupnje burno su reagirali navijači Hajduka pa je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar odbio njihovu ponudu.

Međutim, Amerikanci nisu odustali, jesenas su poslali bolju ponudu, ponovno se vratili u Split, no još su jednom dobili odbijenicu. Nedavno su posjetili i Pulu, gdje su se raspitivali o mogućnosti preuzimanja Istre 1961, čiji je većinski vlasnik Rus Mihail Ščeglov, a preostale dionice drži Grad Pula. Zanimanje za Hajduk i Istru 1961 povezano je i s ulaganjima u privredu, jer jasno je bilo da Amerikanci nisu iznenada otkrili isključivo “čari i ljepote” hrvatskog nogometa. Investicije u sport vrlo vjerojatno bile bi povezane i s ulaganjima u gospodarstvo, a jasno je da je hrvatska obala veliki mamac za brojne projekte, prvenstveno turističke.

Sada se njihovo zanimanje okrenulo Nogometnom klubu Osijek, a za to velike zasluge pripadaju predsjedniku kluba Josiću, koji ih je zahvaljujući svojim poslovnim vezama uspio skrenuti prema slavonskoj metropoli. Amerikancima je jučer priređena prezentacija rada kluba, obišli su stadion, dobili uvid što mogu dobiti ulaganjem u osječki klub. A bez obzira na trenutačno nezavidno stanje mogu dobiti puno. U Gradskom su vrtu stasali brojni hrvatski reprezentativci, osječka je Škola nogometa poznata kao ponajbolja u Hrvatskoj i sigurno je da sa sređenom financijskom situacijom klub može normalno živjeti od prodaje talenata za puno veće iznose nego za “sitniš”, koji zbog škripca sada mora prihvaćati. Samim time i povratak u vrh hrvatskog nogometa ne bi više bio tako dalek i teško dostižan.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram