Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

Star Trek startup susret u Zagrebu: Pobjednik natjecanja Bizmeet.me

Nakon Beograda, preksinoć je u Zagrebu održan drugi dio turneje Start Trek. Riječ je o nizu startup susreta koji se održavaju u organizaciji bugarskih fondova Eleven i Launchub, ali i Startita te .me domene...

Nakon održanih predavanja organizatora ovog događaja, uslijedilo je predstavljanje četiri hrvatska startup tima.

LovelyHeroku, Bizmeet.me, Step Up To It i Visiobike pitchali su pred sedmeročlanim žirijem u kojem su bili Dilyan Dimitrov iz Elevena, Ivan Komorčec iz startupa Skiipi, Itana Prljević iz .me domene, Ivan Brezak Brkan iz Netokracije, Iva Biondić sa VERNa, Ivaylo Simov iz Elevena te Stanislav Sirakov iz Launchuba.

Dilyan je objasnio zbog čega je na prvome mjestu ovaj događaj organiziran. Kako kaže, primijetio je da dobar dio startupa ne zna kada se organiziraju događaji na kojima se mogu predstaviti te na koji im način takva događanja mogu pomoći. „Zbog toga smo sjeli u automobile, odlučili se susresti s ljudima, dati im mogućnost da nam postavljaju pitanja, da razgovaramo o njihovim projektima, a sve kako bismo im pomogli da budu što uspješniji“ rekao je.

s2

Na tom tragu su se održala predavanja predstavnika organizatora događaja. Itana Prljević iz .me domene govorila je o važnosti odabira imena za startup, a samim time i domene. Uslijedilo je predavanje već spomenutog organizatora događaja Dilyana Dimitrova iz Elevena. U detalje je objasnio na koji se način približiti investitorima koji ulažu u startupe u ranoj fazi. Naveo je da se cijeli proces odabira projekta, u koji će se uložiti, sastoji od dosta odbijanja . Eleven je do sada primio preko 1500 prijava, a financirao je 46 projekata, 12 po seriji. Prisutnima je objasnio kojim koracima mogu doći među tih 12 odabranih timova.

Ivaylo Simov iz Elevena nadovezao se na tu temu i rekao nešto više o tome koji su startupi trenutno traženi. To su projekti koji su opipljivi, oni koje je teško razviti i koje je teško kopirati. Također, sve vezano uz društvenu korist ima prolaznost, poput zaštite okoliša ili edukacije. Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik Netokracije, govorio je više o odnosima s javnošću za startupe. Kako je napomenuo na početku, realnost je da se mnogi startupi ne mogu ili ne znaju prezentirati na zanimljiv i zabavan način. Korist koju startupi imaju od pisanja o njima je da postaju prepoznatljivi, da dobiju podršku te nove korisnike, stoga je bitno da imaju dobar odnos s novinarima ili blogerima. „Netokracija nije svjetski blog, ali i dalje imamo dovoljno tema o startupima. Ako nam vaš projekt nije zanimljiv, nećemo pisati o njemu. Za veće blogove i portale, još je teže doći do objave. Morate se potruditi.“ rekao je Ivan.

Stanislav Sirakov iz Launchuba predstavio je ovaj fond, koji je do sada je uložio u 25 startupa iz pet zemalja, ali dao i konkretne savjete za što bolje poslovanje. Nakon toga uslijedio je natjecateljski dio.

s3

Prvi se predstavio startup LovelyHeroku, kojega je predstavljao Mario Đanić. Riječ je o mobilnom klijentu za Heroku, vodeći PaaS (Platform as Service) u oblaku, koji pokreće tri milijuna aplikacija. Slijedio je Bizmeet.me, startup Ide Pandur, koja je nedavno krenula u samostalne digitalne avanture. Riječ je o usluzi koja omogućuje upoznavanje ljudi koji imaju slične poslovne interese. Ova aplikacija idealna je za događaje gdje se okupljaju osobe sličnih interesa, poput konferencija, a željni su upoznavanja potencijalnih poslovnih suradnika.

Step Up To It startup je kojega je predstavljao Dino Mileta. Riječ je o platformi za izazove – izazove u sportu, poslu, učenju posla, gubljenju težine. Ovaj projekt želi izgraditi zajednicu koja će pomoći drugim članovima da izazovu jedni druge i sami sebe.

Za kraj Marko Matenda dovezao je Visiobike do Start Trek pozornice. Riječ je o pametnom električnom biciklu. Izrađen je od karbonskih vlakana, a u njega je integriran pametni telefon, koji, između ostaloga, spriječava krađu ovog atraktivnog prijevoznog sredstva.

Pobjedničkim startupom, nakon kratkog vijećanja, proglašen je Bizmeet.me. Start Trek se nastavio sinoć u Banjaluci, a slijede Podgorica i Priština.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram