Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

SLUŽBENO: Prodaje se Croatia Airlines!

Vlada Zorana Milanovića na današnjoj će sjednici pokrenuti postupak prodaje dionica Croatia Airlinesa. Vlada prodaje ukupno 49 posto temeljnog kapitala nacionalnog avioprijevoznika...

Raspisat će se postupak javnog prikupljanja ponuda za dionice Croatia Airlinesa. Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju dionica je 30 dana, nakon čega će se izvršiti procjena vrijednosti Croatia Airlinesa.

Za procjenu vrijednosti bit će zadužen Centar za restrukturiranje i prodaju, koji podnosi izvješće Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Nakon toga, DUUDI o svemu izvještava Vladu RH, te se određuje početna cijena dionica koje će se prodavati.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je na sjednici da novac od prodaje ne ide u proračun, već ostaje u kompaniji za njezin razvoj. Dodao je kako je za opstojnost CA nužno pokrenuti proceduru pronalaska strateškog partnera. Ministar prognozira se da će postupak trajati od 8 do 10 mjeseci. Rekao je da je trenutačna cijena dionice 200 kuna, što bi značilo da se tvrtka prodaje za 970 milijuna kuna.

Prema odluci koja je prihvaćena na današnjoj sjednici za prodaju će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa, a nakon toga potencijalni će investitori imati rok od 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica. Nakon zaprimanja pisma interesa za kupnju dionica obavit će se procjena vrijednosti CA, u skladu sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Za to bi bio zadužen Centar za restrukturiranje i prodaju koji bi cjelokupnu dokumentaciju dostavio Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić potvrdio je kako je Croatiji Airlines potreban novi partner jer je tvrtka u postojećem stanju gubitaš s kojim "imamo probleme godinama" i gdje je "država ulila ogromne novce".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram