Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2013

Indonezijske i kineske aviokompanije zainteresirane za Croatia Airlines?

Počela je privatizacija Croatije Airlinesa. Vlada je na sjednici pokrenula postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatije Airlinesa u državnom vlasništvu, a Republika Hrvatska zadržat će 50,25 posto udjela...

Prema riječima ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića budućnost Croatije Airlinesa, njezina opstojnost, moguća je samo ako u tvrtku uđe strateški partner. Cijeli bi postupak, prema procijeni Hajdaša Dončića, trebao bi biti gotov do ljeta, a više je puta istaknuo i kako dobiveni novac neće ići u državni proračun nego isključivo u kompaniju za čiju je dokapitalizaciju država već dala 1,1 milijardu kuna. Koliko bi se novca moglo dobiti prodajom 49 posto Croatije Airlinesa, u Vladi nisu željeli špekulirati. Pričekat će s procjenom Centra za restrukturiranje poduzeća (CERP).

Ipak, u vladinim krugovima Večernji doznaje da novac neće biti glavni faktor za odabir najboljeg strateškog partnera. I iako su trenutačno svi modeli mogući, u Vladi bi, doznaje se, korektnom ponudom smatrali onu koja bi našoj aviokompaniji osigurala svjež novac za daljnju dokapitalizaciju tvrtke, nove avione u floti te onu koja će omogućiti stvaranje regionalnog avionskog čvorišta u Zagrebu.

"Bez strateškog partnera Croatia Airlines ne bi mogla opstati. A u sadašnjem obliku tvrtka može izdržati najviše do 2015. godine", – rekao je Večernjem izvor iz vladinih krugova.

Potencijalnih partnera ima. U krugovima bliskim Vladi ističu kako bi ti partneri imali i te kako koristi od ulaska u Croatiju Airlines, a kao najveće plusove spominju izrazito kvalitetno osoblje Croatije Airlines te dostupnost europskih gradova.

Zasad je zanimanje za ulazak u Croatiju Airlines iskazalo nekoliko tvrtki. U javnosti se već spominjala tvrtka Garada iz Indonezije, a navodno su zainteresirani i Kinezi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram