Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2013

Kina ima rast BDP-a od 7,8 posto!

Kinesko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna za 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je okončano usporavanje koje je trajalo dva tromjesečja, pokazali su podaci objavljeni u petak..

U prvih devet mjeseci ove godine gospodarstvo je poraslo 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Državni ured za statistiku.

"Ukupno je nacionalno gospodarstvo ostvarilo stabilan rast i bilježilo dobar zamah", zaključili su u uredu.

"Glavni pokazatelji zadržali su se unutar racionalnog raspona, što je omogućilo poticanje gospodarskog restrukturiranja i nastavak reformi".

Glasnogovornik statističkog ureda Sheng Laiyun upozorio je ipak na "pritiske" u obliku "kompliciranog, nestabilnog i teškog" vanjskog okruženja, te nagomilanih strukturnih problema u gospodarstvu.

Ujedno visoka poredbena osnova iz posljednja tri mjeseca prošle godine možda sugerira da u četvrtom tromjesečju ove godine rast možda neće ubrzati, dodao je.

Najnoviji podaci sugeriraju ipak da je kinesko gospodarstvo, ključni pokretač globalnog rasta, i dalje na dobrom putu da u ovoj godini ostvari službenu ciljanu stopu rasta od 7,5 posto. Vlada obično objavljuje konzervativnu procjenu koja redovito bude nadmašena, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram