Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2013

Radnici štrajkaju, a Brodosplit najavio gradnju tešku 100 milijuna eura!

Dok radnici štrajkaju iz Brodosplita stiže najava o gradnji dva kontejnerska broda - ukupna investicija teška je 100 milijuna eura, a naručitelj je sam Brodosplit...

Izgradnja brodova će se financirati bankarskim kreditom i vlastitim sredstvima Brodosplita, a predviđeno je da će Brodosplit-Plovidba brodove iznajmljivati, odnosno davati u čarter. Moguće je, naravno, da se u određenom povoljnom trenutku brodovi i prodaju.

"Potpisivanjem ovog ugovora BIS i Brodosplit-Plovidba ulaze u brodograđevnu tržišnu nišu koja će splitskom škveru omogućiti održivo poslovanje, punu zaposlenost kapaciteta i stjecanje referenci za izgradnju brodova koji će u skoroj budućnosti biti sve traženiji. Rezanje čelika za prvi od ova dva broda očekujemo u rujnu ili listopadu iduće godine, a razlog tome je dinamika ostalih poslova u Brodosplitu i na navozima, poslova koje smo već ugovorili i koje planiramo ugovoriti. Ponosni smo što restrukturiranje Brodosplita ide predviđenim tempom, a to će nam omogućiti da splitsko brodogradilište što prije osovimo na zdrave noge i da naš škver u što kraćem roku postane profitabilna tvrtka, na zadovoljstvo vlasnika, države, radnika, dobavljača i kupaca“, ustvrdio je tom prilikom Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Kontejnerski brod (ili Brod za prijevoz spremnika) je vrsta teretnog broda koji sav svoj teret prevozi u kontejnerima u sklopu tehnike nazvane kontejnerizacija, što je uobičajeno sredstvo intermodalnog prijevoza tereta. Na engleskom neformalno poznati i kao box boats (brodovi za kutije), kontejnerski brodovi prevoze većinu svjetskog suhog tereta, tj. tvorničkih proizvoda, dok se rasuti tereti, kao željezna ruda, ugljen ili pšenica, prevoze brodovima za rasuti teret, a tekući kao nafta i kemikalije tankerima, stoji u priopćenju iz Brodosplita.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram