Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2013

Turizam ne poznaje krizu: U prvih osam mjeseci rekordan broj turističkih dolazaka

U svijetu je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno rekordnih 747 milijuna stranih turističkih dolazaka, što je 38 milijuna ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, čemu su najviše pridonijeli porasti u Europi, Aziji, na Pacifiku i Bliskom istoku...

Podaci su to iz najnovijeg izdanja svjetskog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO dostavljeni danas iz njenog sjedišta u Madridu.

Podatke iz barometra prati i procjena stručnjaka da će se i do kraja ove godine u svjetskom turizmu zadržati pozitivan trend, tim više što su rezultati za prvih osam mjeseci nadmašili prognoze i očekivanja.

Komentirajući te rezultate glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je da turizam u svijetu unatoč daljim previranjima u ekonomijama brojnih zemalja i padu drugih sektora i dalje bilježi iznadprosječne rezultate nudeći vitalne mogućnosti za zapošljavanje, investicije i razvoj lokalnih gospodarstava.

To posebno važnim smatra za Europu u kojoj je sve veći problem nezaposlenost i gdje je turizam stabilan izvor rasta zaposlenosti u zadnjih deset godina.

Europu je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 5 posto ili oko 20 milijuna više stranih turista nego lani, a tu stopu rasta u UNWTO-u ocjenjuju vrlo dobrom s obzirom da je Europa tradicionalno najposjećenija regija u svijetu.

Pritom su srednja i istočna Europa imale i veći rast stranih turističkih dolazaka, od 7 posto, a odlične izvedbe, kako kažu u UNWTO-u, imale su i južna te mediteranska Europa s porastom dolazaka od 6 posto.

Isti postotak rasta zabilježila je regije Azija i Pacifik, čemu je posebno pridonio porast dolazak stranih turista od 12 posto u jugoistočnu Aziju.

Amerike su imale porast dolazaka od 3 i 4 posto, Afrika 5 posto, pri čemu je s porastom od 6 posto primjetan blagi oporavak podregije sjeverne Afrike.

Porast dolazaka ogleda se i u rastu prihoda od turizma, pa su tako po međunarodnim turističkim primicima prijavljenih za prvih šest do osam mjeseci ove godine među 25 najjačih zemalja prihodi za najvećih 27 posto porasli Tajlandu za 25 posto Hong Kongu-Kini, Turskoj za 22 posto, Japanu 19 posto, Velikoj Britaniji 18 posto, Grčkoj 15 posto, Indiji 14 posto, Maleziji 12 posto, a SAD-u za 11 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram