Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2013

Damir Novotny: Ako država nastavi povećavati deficit završit ćemo kao Grčka!

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Index je rekao da će Hrvatska ako nastavi povećavati deficit do kraja godine dobiti nalog Europske komisije da predstavi mjere za smanjenje duga i deficita...

Ako Hrvatska to ne napravi, tad kaže slijedi kazna poput nemogućnosti korištenja sredstava iz Europskih fondova.

"Ako Hrvatska nastavi gomilati deficite to nas vodi prema grčkom scenariju. Tada se povećava pritisak iz EK za smanjenje potrošnje i završit ćemo kao Grčka, Španjolska i Italija", rekao je Novotny.

Kaže kako su u sličnoj situaciji kao Hrvatska danas, bili i Portugal i Irska, no oni su u kratkom roku uspjeli smanjiti deficit i pronašli izlaz iz krize.

Novotny ističe kako upravo ta dva primjera pokazuju EK da je to pravi put da se zemljama pomogne da izađu iz krize.

S jedne je strane, dodaje, uvjeren da Hrvatska može proći poput Irske i Portugala, no moramo kaže biti svjesni situacije da nismo daleko od Grčke koja nije kontrolirala svoj deficit, a loša je napominje, vijest da Hrvatska također samo gomila deficite.

Hrvatska je sedma po visini deficita u 2012. godini. Veći deficit imaju Španjolska (-10,6 posto BDP-a), Grčka (-9,0), Irska (-8,2), Portugal (-6,4), Cipar (-6,4) i Velika Britanija (-6,1 posto BDP-a).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram