Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2013

Krajem rujna stopa nezaposlenosti narasla na 19,1 posto

Nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom rujna na koja je ukazivao rast broja nezaposlenih osoba potvrdila je i objava stope registrirane nezaposlenosti za rujan...

"Naime,u skladu s našim očekivanjima, prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti u rujnu je porasla na 19,1% (nakon što je šest mjeseci za redom bilježila smanjenje). Takva kretanja dijelom su zasigurno rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima u nezaposlenost sa završetkom središnjeg dijela turističke sezone.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja uz ubrzavanje rasta pa je stopa nezaposlenosti bila za 0,8% veća nego u rujnu prošle godine. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 20,1%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 18,6 posto.

Do kraja godine očekujemo nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada. Jesen vraća sezonske radnike na burzu pa će i stopa nezaposlenosti prema kraju godine rasti. Dodatno, niti izostanak oporavka realnog sektora ne ulijeva optimizam. Prosječna stopa nezaposlenosti u ovoj bi godini mogla iznositi 19,8%, što je najviše od 2003. godine, a značajnije pozitivne pomake ne očekujemo ni u sljedećoj godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram