Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2013

Ovo i nas čeka: Grci kroz krizu dovedeni na prosjački štap

Grci su danas u prosjeku gotovo 40 posto siromašniji no što su bili 2008. godine, sugeriraju danas objavljeni podaci državnog statističkog ureda, razotkrivajući posljedice teške recesije i vladinih mjera štednje...

U razdoblju od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2013. bruto raspoloživi dohoci smanjili su se 29,5 posto, objavio je danas ELSTAT. Ako se tome doda kumulativni rast potrošačkih cijena u promatranom periodu, pad se približava stopi od 40 posto.

Grčka se trenutno spori s međunarodnim zajmodavcima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), oko visine proračunskog manjka u idućoj godini.

Razlike u procjenama potaknule su glasine da će Atena, koja je inače odbacila paušalna smanjenja plaća i mirovina, možda biti prisiljena usvojiti nove mjere štednje.

Smanjenje potrošnje i povećanje poreza radi ispunjenja uvjeta iz paketa međunarodne pomoći nagrizli su zajedno s rekordnom nezaposlenošću domaću potrošnju, na koju otpada oko tri četvrtine grčkog BDP-a.

Od drugog tromjesečja 2009. bruto plaće pale su 34 posto, pokazuju podaci ELSTAT-a. U istom je razdoblju vlada smanjila socijalne naknade za 26 posto.

U statističkom uredu ističu da je duboka recesija utjecala i na štednju kućanstava koja se u drugom tromjesečju ove godine smanjila za 8,7 posto, u odnosu na 6,7-postotni pad u istom tromjesečju prošle godine.

Prema projekcijama EU-a i MMF-a grčko bi se gospodarstvo ove godine trebalo smanjiti za četiri posto da bi iduće godine uslijedio umjereni oporavak. Prema toj bi se računici aktivnosti u razdoblju od 2008. do 2013. smanjile za 25 posto, što bi bila najteža recesija u mironodopskoj povijesti Grčke, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram