Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2013

Evo recepta za Linića: Mađari masovno kupuju državne vrijednosnice

Količina mađarskih dužničkih vrijednosnih papira u vlasništvu stanovništva udvostručena je u posljednjih 18 mjeseci, a njihov udio u ukupnom dugu već premašuje 7 posto...

Istovremeno, državna Agencija za upravljanje javnim dugom (AKK), nastoji održati, pa čak i povećati interes građana za te vrijednosne papire, rekao je Laszlo Andras Borbely, zamjenik predsjednika uprave AKK u intervjuu mađarskom poslovnom portalu portfolio.hu.

Mađarski građani držali su gotovo 10 posto državnih vrijednosnih papira, da bi taj iznos pao za 400 milijardi forinti, odnosno 3,5 posto ukupnog duga, do 2011. godine, rekao je Borbely.

Istovremeno, udio mađarskih institucionalnih ulagača se također značajno smanjio, te se udio stranih vlasnika mađarskih dužničkih vrijednosnih papira (obveznice, trezorski zapisi) popeo na 70 posto.

Kako bi se zaustavio taj trend, AKK je pokrenuo programe izdavanja dužničkih vrijednosnih papira isključivo za građane, što je rezultiralo udvostručenjem državnog duga u vlasništvu građana, u posljednjih 18 mjeseci, rekao je Borbely.

"Građani bi mogli odigrati veliku ulogu u ovome, ali naravno, računamo i na domaće institucionalne investitore“, rekao je Borbely.

Trezorski zapisi su najpopularniji među građanima, zbog toga što su dostupni u većini financijskih institucija.

Interes za ovu vrstu vrijednosnica skočio je sa 80 milijardi forinti, koliko su građani držali 2011. godine, na 900 milijardi u 2013.

S obzirom na interes građana, mađarska vlada ima razloga vjerovati da bi građani mogli financirati državni dug koji dospijeva iduće godine, te se iz tog razloga planira dugoročne dužničke vrijednosne papire distribuirati putem bankarske mreže poslovnica, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram