Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2013

Dani hrvatsko turizma: Sezona je bila dobra, a iduća bi trebala biti još bolja!

Ova turistička godina je unatoč svim previranjima i izazovima donijela iznimne turističke rezultate kojih ne bi bilo bez zalaganja svih u sektoru, a u pripremama za iduću godinu i privatni i javni turistički sektor trebaju učiniti sve da bude još bolja i da se turizam što je više moguće "utopi u tkivo hrvatskog gospodarstva"...

Naglasio je to ministar turizma Darko Lorencin otvarajući dvodnevne Dane hrvatskog turizma (DHT) koji će u hotelima Falkensteiner na Punta Skali u Zadru okupiti oko dvije tisuće domaćih i stranih sudionika, turističkih profesionalaca i njihovih gostiju.

DHT su po riječima ministra predragocjeni za sektor da bi se na njima bavili dnevnom politikom pa je umjesto komentiranja bilo čega u državi čestitao i zahvalio svim turističkim djelatnicima na dobro odrađenoj sezoni.

Nijedan izazov koji je pred turizmom, istaknuo je, nećemo moći riješiti ako stalno budemo mijenjali strategije i planove, nego se treba držati postojećih i prilagođavati ih situaciji, vremenu i tržištima, u čemu jednako važnu ulogu ima i privatni i javni sektor odnosno njihova suradnja, rekao je ministar.

Poručio je da će Ministarstvo turizma prihvatiti svaku ideju i prijedlog koji vodi poboljšanju rezultata, a komentirajući za medije najavu mogućeg povećanja međustope PDV-a u turizmu kazao je da to nije ništa posebno, da sve zemlje mijenjaju PDV, te da bi on osobno htio da bude 5 posto. No, situacija u proračunu je takva kakva jest, pregovori oko toga još traju, idealno bi za sada za sektor bilo da se ništa ne mijenja, ali vidjet će se, kaže ministar dodajući kako su šanse za promjenu ili ne za sada pola-pola.

Na novinarski upit ima li što novo oko dokapitalizacije ACI-ja i da je za to zainteresirana jedna turska grupacija, ministar je odgovorio da će se to provesti po konceptu koji je već dogovoren putem mirovinskih fondova i to postupno.

Na otvorenju je čestitke sektoru za dobru sezonu uputila i direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić istaknuvši da će u idućem razdoblju HTZ raditi na marketinškim i drugim promotivnim aktivnostima koje Hrvatsku trebaju još bolje pozicionirati na tržištima, pri čemu će definirati nove ciljeve, proizvode, brendove i važnija tržišta na koja će se više usmjeriti.

Odmah nakon otvaranja na DHT-u je održan i prvi stručni skup, tradicionalni Hrvatski turistički forum na temu turizma i globalne krize u sklopu kojeg je direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) Leila Krešić Jurić istaknula da se najviše treba okrenuti povećanju konkurentnosti turizma. To znaći i dobro promisliti o međustopi PDV-a i njenoj promjeni, nastaviti poticati investicije sa svih strana, putem HBOR-a i drugih institucija, ali i pojednostaviti vizni režim i druge regulative kako bi poslovanje bilo lakše.

Slično je hrvatskom turizmu poručio i Luigi Cabrini iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO koji je, pohvalivši dobre rezultate zadnjih godina, kazao da mogu biti i bolji s obzirom na potencijale Hrvatske i mogućnosti novih, dalekih tržista i drugo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram