Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2013

Samsung objavio još jednu rekordnu kvartalnu dobit

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics objavila je još jedan rekordni kvartalni profit, uglavnom od prodaje poluvodiča za računala i jeftinijih "pametnih telefona",...

Najveći svjetski proizvođač 'pametnih telefona', čipova i televizora je danas priopćio da je neto dobit u tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna porasla za više od 25 posto u odnosu na isti period prošle godine - na osam tisuća milijardi wona (7,5 milijardi dolara).

To je sedmi uzastopni kvartal da Samsung obara rekorde prihoda. Rast je potaknut prodajom poluvodiča i jeftinijih 'pametnih telefona', dok su u prethodnim kvartalima generator rasta bili skuplji 'pametni telefoni'.

Dobit od poslovanja s poluvodičima udvostručila se u trećem kvartalu u odnosu na kvartal iz prethodne godine, na 2,06 tisuća milijardi wona, s porastom potražnje čipova za mobilne telefone, servere i konzole za igre.

Poslovanje s mobilnim telefonima kompanije također je zabilježilo rekordnu dobit s udjelom od gotovo 70 posto u ukupnoj dobiti tvrtke. Međutim, rast prodaje skupljih smartphonea Galaxy S4 i Galaxy Note 3, zaustavljen je u trećem kvartalu i ostao je na nuli u odnosu na prethodni kvartal.

Na tržištu skupljih 'pametnih telefona' Samsung osjeća konkurenciju od lansiranja Appleovog najnovijeg telefona iPhone 5S. Udio Samsunga u prodaji smartphonea na tržištu SAD - gdje su ti uređaji najtraženiji, pao je u rujnu na 29 posto, s 37 posto u kolovozu, a vodeći je Apple čiji je udio u rujnu porastao na 39 posto zahvaljujući Iphoneu 5s.

"Rezultati Samsunga odražavaju sadašnju situaciju na globalnom tržištu 'pametnih telefona'. Tržište 'premium pametnih telefona' ne raste brzo", rekao je analitičar Jang Park.

Park je ipak rekao da je, međutim, impresivan rast prodaje Samsungovih 'pametnih telefona' srednje i niže klase.

Samsung predviđa da će ukupna prodaja smartphonea ostati niska na ispod pet posto u posljednja tri mjeseca ove godine, zbog jačanja konkurencije u sezoni praznika. Samsung se međutim nada da će smanjiti prednost Applea u tablet računalima i predviđa rast prodaje od preko 20 posto u četvrtom kvartalu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram