Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2013

Apple bilježi prvi pad neto dobiti u posljednjih 11 godina

Apple je zabilježio prvi pad godišnje neto dobiti u 11 godina, uprkos rezultatima koji su u posljednjem tromjesečju fiskalne godine bili bolji od očekivanih...

Kompanija je imala pad neto dobiti od 11 posto, na 37 milijardi dolara za cijelu fiskalnu godinu koja se završila krajem rujna. U tri posljednja mjeseca fiskalne godine Apple je zabilježio pad neto dobiti od 8,6 posto - na 7,5 milijardi dolara, što je treći uzastopni kvartalni pad dobiti.

Tromjesečna dobit po vrijednosti dionica je ipak nadmašila očekivanja analitičara za 33 centa i iznosila je 8,26 dolara. Za cijelu godinu vrijednost dionice kompanije Apple je veća za 34 centa od očekivanja i porasla je za 39,75 dolara.

Prihod kompanije je takodjer porastao više od predviđanja - za četiri posto, na 37,5 milijardi dolara za posljednje tromjesečje fiskalne godine i za devet posto na 170,9 milijardi dolara za cijelu godinu.

Apple je prodao 33,8 milijuna iPhonea u tromjesečju od srpnja do kraja rujna što je 26 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Grupa je, takodjer, 20. rujna iznijela na tržište 11 zemalja nove modele iPhonea, 5S i 5C.

S druge strane, prodaja iPad tableta je stagnirala, prodano je 14,1 milijuna komada (14 milijuna prije godinu dana).

Apple za važno tromjesečje od listopada do kraja godine predviđa prihod između 55 i 58 milijardi dolara, a analitičari predvidjaju 55,65 milijardi dolara.

Po objavljivanju tih rezultata, dionice kompanije izgubile su dva posto ili 11,09 dolara po dionici i vrijedile su 518 dolara po komadu.

Vrijednost dionica je niža za oko 25 posto od vrhunca dostignutog prije 13 mjeseci. To odražava zabrinutost Wall Streeta da će kompaniji pasti prihodi zbog veće konkurencije na tržištu pametnih telefona i tablet računala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram