Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2013

Linić o padu konkurentnosti: Moje ministarstvo je odradilo dobar posao

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja "Doing Business" pokazalo kako je Hrvatska u segmentu za koje je nadležno Ministarstvo financija ima visok rang, te ustvrdio kako da u idućoj godini taj rang može biti samo još bolji...

Hrvatska je u danas objavljenom izvješću „Doing Business 2014.“ ove godine skliznula na 89. mjesto među 189 zemalja svijeta, dok je lani bila 84. među 185 zemalja. Pritom je u pet područja postigla napredak, dok je u pet nazadovala ili stagnirala.

"U onom dijelu gdje utjecaj ima Ministarstvo, po svim kriterijima, kad je u pitanju porezna politika, naplata, urednost na tržištima, mi smo visoko u odnosu na ukupni rang koji imamo, znači negdje između 30. i 40. mjesta. To znači da porezna uprava, carina i Ministarstvo financija čine sve da kriteriji po kojima nas se ocjenjuje budu što bolji", izjavio je Linić nakon poslovnog skupa udruge Hrvatskih izvoznika.

Za iduće izvješće "Doing Business", istaknuo je Linić, naš rang može samo biti ispod 30. mjesta.

"Mi ćemo dati svoj obol tome da Hrvatska popravi svoje mjesto i vjerujem da će to i gospodarstvenici koji sudjeluju u anketama to znati ocijeniti. No, očito je da u onom drugom dijelu, a to je brzina investicija, dobivanja dozvola i ostalog, još treba nešto učiniti", rekao je Linić.

Na novinarski upit znači li to da se njegovi drugi kolege iz Vlade moraju više potruditi, Linić odgovara kako on smatra da svatko treba raditi svoj posao.

"Ja polazim da svatko treba raditi svoj dio posla, jer itekako je važno poslati poruku da je Hrvatska dobrodošla i prihvatljiva za investicije", izjavio je Linić.

No, dodaje, uvijek postoji pitanje što poduzeti, jer je primjerice Zakon o strateškim investicijskim projektima nailazio na ogroman otpor zbog straha u lokalnim zajednicama da će biti isključeni iz planiranja.

"Moramo shvatiti da imamo previše onih koji odlučuju i da je zbog toga to usporeni proces. Kod "Doing Businessa" broje se dani, broje se sati, prema tome moramo znati što nam je interes", izjavio je Linić i dodao da "moramo shvatiti hoćemo li robovati procesima ili ćemo ubrzavati te procese".

"Vlada ih pokušava ubrzati, ali vidite da Zakon o strateškim investicijama donosimo devet mjeseci, a to je ono što se ocjenjuje. Moramo shvatiti i koja je sposobnost hrvatskog društva za reforme i koliko se mi zajednički možemo naći na pojedinim programima i projektima i krenuti dalje", zaključio je Linić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram