Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2013

Nezaustavljivo tonemo: U rujnu pad industrijske proizvodnje ubrzao na 4 posto

Industrijska je proizvodnja u rujnu nastavila s negativnim godišnjim stopama uz dodatno ubrzavanje godišnje stope pada u usporedbi s kolovozom. Prema posljednjim podacima DZS-a industrijska je proizvodnja u rujnu zabilježila pad od 4,0% u odnosu na rujan prošle godine, što je snažniji pad od naših očekivanja...

Promatrajući kategorije GIG-a proizvodnja nastavlja padati u kategorijama kapitalnih proizvoda (-11,8%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-8,9%), a drugi mjesec za redom pad proizvodnje bilježi i kategorija intermedijarnih proizvoda od 2,7% godišnje. Po prvi puta od siječnja ove godine rast proizvodnje zabilježen je u kategoriji trajni proizvodi za široku potrošnju (+10,5%) koji djelomično možemo pripisati baznom učinku budući da je prošle godine u rujnu proizvodnja u ovoj kategoriji zabilježila snažan godišnji pad od 16,7 posto. Rast je zabilježen i kod proizvodnje energije, i to od 8,5% godišnje. Promatrajući prema kategorijama NKD-a visoke godišnje stope pada nastavljaju bilježiti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) od 41,8% godišnje, te proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda od 18,5% godišnje. Visoke godišnje stope pada u posljednja tri mjeseca bilježi i proizvodnja duhanskih proizvoda koja je u rujnu smanjena 57,5% godišnje, dok se s dvoznamenkastom stopom pada pridružila i proizvodnja pića (-18,8% godišnje). S druge strane, dvoznamenkaste godišnje stope rasta proizvodnje bilježe kategorije proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+25,2%), proizvodnja metala (+16,2%) te proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+37,8%).

Kumulativno, u od siječnja do rujna industrijska je proizvodnja za 1,8% manja nego u istom razdoblju prošle godine uz najizraženiji negativan doprinos proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava uz pad od 46,2% godišnje.

Prema desezoniranim podacima, industrijska je proizvodnja u rujnu smanjena za 3,2% u odnosu na kolovoz.

"Do kraja ove godine ne očekujemo zamjetniji oporavak industrijske proizvodnje. U sljedećoj godini očekujemo da će investicije biti pokretač rasta domaćega gospodarstva i kao takve dati pozitivne pomake i u industrijskoj proizvodnji", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram