Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2013

AZTN objavio poziv za primjedbe na koncentraciju Agrokora i Mercatora

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas na svojim mrežnim stranicama javni poziv za dostavljanje pisanih primjedbi i mišljenja o koncentraciji Agrokora i Mercatora, koja nastaje nakon što je Agrokor sredinom lipnja ove godine stekao 53,12 posto dionica Mercatora...

Agrokor je prijavu namjere provedbe koncentracije Agenciji predao još sredinom srpnja ove godine, no ta prijava, kako su bili ocijenili u AZTN-u, nije bila ispravna, jer Agrokor nije bio predložio dostatne mjere za otklanjanje negativnih učinaka koje će koncentracija s Mercatorom imati na maloprodajno tržište u Hrvatskoj.

Iz Agencije su pritom u nekoliko navrata isticali da bi, zbog prevelikog tržišnog udjela koji bi koncentracija imala, za njeno odobrenje Agrokor morao prodati, zatvoriti, prenamijeniti ili na drugi način znatno smanjiti broj prodajnih mjesta, a ukoliko se to ne bi dogodilo, AZTN bi tu koncentraciju morao ocijeniti nedopuštenom.

Potpunu prijavu namjere koncentracije Agrokor je predao 28. listopada, pa je Agencija pozvala poduzetnike koji djeluju na tržištima na kojima bi koncentracija mogla imati učinke, strukovne, kao i udruge poslodavaca i za zaštitu potrošača te ostale osobe da do 8. studenoga dostave svoje primjedbe, stavove i mišljenja o mogućim konkretnim značajnim učincima ove koncentracije na njihovo poslovanje ili na tržišno natjecanje.

Agrokor koncern je vertikalno integrirani sustav kojeg čine poduzetnici sa sjedištem u Hrvatskoj i regiji, a u kojima Agrokor, kao društvo za upravljanje izravno ili neizravno ostvaruje većinski udjel u temeljnom kapitalu. Ta konglomeratska integracija obuhvaća više od 80-ak poduzetnika na teritoriju Hrvatske i u regiji, podsjećaju iz AZTN-a.

Koncern Agrokor obuhvaća poduzetnike koji obavljaju djelatnost unutar tri poslovne grupe - hrana, maloprodaja i ostale djelatnosti, a u maloprodaji mješovite robe najznačajniji je Konzum.

Konzum je po kriteriju ostvarenog prihoda vodeći poduzetnik na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na području Hrvatske.

Konzum ima široku distribucijsku i maloprodajnu mrežu kojom pokriva cjelokupni teritorij Hrvatske, kako kroz vlastitu maloprodajnu mrežu, tako i kroz distribucijsku mrežu kojom snabdjeva druge trgovce i male obrtnike.

Uz to, ističu iz AZTN-a, u Hrvatskoj se proizvodi tvrtki iz sastava koncerna Agrokor plasiraju i putem drugih maloprodajnih lanaca i trgovina na malo drugih poduzetnika te je na taj način i sam koncern prisutan na području svih hrvatskih županija, kao i u većini hrvatskih trgovina na malo.

Slovenski Mercator je pak na hrvatskom tržištu prisutan kroz svoju tvrtku Mercator-H, kojoj su sredinom ove godine pripojene i ranije samostalne tvrtke Modiana, Intersport i Mercator centar tehnike. Mercator je tako zastupljen na tržištu trgovine na malo i veliko mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, potom trgovini na malo odjećom, sportskom odjećom, obućom i opremom te tehničkom robom.

Iz tih razloga, koncentracija Agrokora i Mercatora imat će učinke prvenstveno na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na teritoriju cijele Hrvatske te na područjima svih hrvatskih županija, navode iz AZTN-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram