Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2013

Direktor Erste banke: Zainteresirani smo za preuzimanje HPB-a

Austrijska banka Erste Group isključila je mogućnost akvizicija u bliskoj budućnosti, uz izuzetak moguće kupnje Hrvatske poštanske banke (HPB), kazao je danas izvršni direktor Andreas Treichl...

"Točno je da nas zanima Hrvatska poštanska banka", rekao je Andreas Treichl analitičarima u konferencijskom telefonskom pozivu koji je Reuters pratio putem interneta. "Trenutno bih isključio mogućnost drugih aktivnosti spajanja i akvizicija", dodao je.

Ovog je mjeseca hrvatska vlada objavila da u daljnji postupak za kupnju HPB-a ulaze mađarska OTP banka i austrijski Erste & Steiermaerkische Bank. OTP za 99,13 posto dionica HPB-a nudi od 92,2 do 118 milijuna eura a Erste 130,2 milijuna eura. Vlada očekuje obvezujuće ponude u prvoj polovini studenog.

U Zagrebu se nadaju da će prodajom HPB-a i najvećeg hrvatskog osiguravatelja Croatia osiguranja prikupiti oko dvije milijarde kuna.

Izvršni direktor Erstea napominje da potencijalna akvizicija HPB-a neće zahtijevati nikakve kapitalne mjere i da bi je mogla provesti Ersteova hrvatska podružnica.

Erste je u drugom i trećem tromjesečju otpisao 52,2 milijuna eura nematerijalne imovine u hrvatskom poslovanju, navodi Reuters.

Austrijska je banka danas izvijestila da joj se neto dobit u trećem tromjesečju smanjila za 10 posto na godišnjoj razini, na 129,1 milijun eura, pritisnuta slabošću gospodarstava u srednjoj i istočnoj Europi.

U banci i dalje očekuju poboljšanje u toj regiji do kraja godine ali ne predviđaju oporavak potražnje za kreditima u tom razdoblju.

Potvrdili su da u ovoj godini očekuju pad operativne dobiti do pet posto i pad rezervacija za rizična potraživanja u rasponu od 10 do 15 posto, ponajprije zahvaljujući poboljšanju u rumunjskom poslovanju, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram