Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2013

Zbog "Game of Thrones" Dubrovnik uvršten među najbolje svjetske filmske lokacije

Popularni američki portal BuzzFeed, koji mjesečno posjeti više od osamdeset milijuna ljudi, svrstao je Dubrovnik među najbolje svjetske filmske lokacije koje su ujedno i posjećene turističke destinacije, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)...

U članku "19 filmskih lokacija koje totalno možete posjetiti" one dubrovačke, na kojima su snimane druga, treća i četvrta sezona HBO-ove serije "Igre prijestolja" zauzele su prvo mjesto na popisu preporučenih turističkih destinacija na kojima su snimljeni popularni filmovi.

Iza sebe ostavile su jaku konkurenciju - novozelandski Hobbiton, Državni zatvor u Ohiu gdje je snimano "Iskupljenje u Shawshanku", tuniške lokacije za "Ratove zvijezda" te japanski Mrtvi grad na otoku Hashima gdje je sniman "Skyfall", posljednji film iz serijala o Jamesu Bondu.

Dubrovnik je u drugoj i trećoj sezoni "Igre prijestolja" korišten kao prijestolnica Sedam Kraljevstava Kraljev grudobran, u posljednje dvije godine snimana je na Lokrumu i tvrđavi Lovrijenac, a četvrta sezona, koja se očekuje na proljeće iduće godine, snimana je i u Splitu.

Treća i četvrta sezona serije koristile su hrvatski program poticaja, sustav koji producentu jamči da će dobiti natrag 20 posto od novca koji je potrošio u Hrvatskoj za troškove snimanja. "Za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradi dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobiva je neprocjenjiva", izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

O mogućnostima i učincima filmskog turizma na gospodarstvo i turizam prošli je tjedan bilo riječi i na prezentaciji HAVC-a u Hrvatskom saboru, kada je iznesen podatak da je putem tražilice Google termin "Game of Thrones Croatia" pretražen 1.570.000 puta te da je, s obzirom na 14,2 milijuna gledatelja serije, isto toliko gledatelja vidjelo lokacije na kojima je serija snimana.

BuzzFeed je stranica posvećena vijestima s područja zabave i kulture života, a njezin je osnivač i izvršni urednik Jonah Peretti, koji je osnovao i portal Huffington Post, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram