Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2013

I to se događa: Japanci u Zagrebu zaposlili 80 inženjera!

Japanska korporacija Yazaki otvorila je na zagrebačkom Žitnjaku inženjering centar u kojemu se testiraju elektroničke komponente - kabelski setovi koji se ugrađuju u automobile, a svečanosti otvorenja prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić...

Centar na Žitnjaku zapošljava 80 visokokvalificiranih inženjera, prostire se na 3500 četvornih metara, a zapravo predstavalja korak dalje u prisutnosti Yazaki korporacije u Hrvatskoj gdje je od 1999. do ove godine imala tvrtku podružnicu.

Potpredsjednik Vlade Grčić rekao je novinarima da je taj centar doprinos razvoju industrije koja Hrvatskoj treba, a to je high-tech što podrazumijeva vrhunsku tehnologiju, u ovom slučaju u području autodijelova i komponenti koji se za sada samo testiraju u centru.

No, kako je kazao, nije isključena mogućnost da se u idućem razdoblju u Hrvatskoj počnu i proizvoditi te komponente te se nada da će Yazaki u svojim razvojnim planovima za proizvodnju u budućnosti izabrati i Hrvatsku za lokaciju za svoj proizvodni program.

Grčić je istaknuo da je država zainteresirana za takvu suradnju te će i danas predstavnicima Yazakija predstaviti ideje, mogućnosti i lokacije za takvu investiciju. Naglasio je i da je svaki projekt high-techa vrlo važan za Hrvatsku.

Od predstavnika Yazakija nije se danas moglo doznati iznos investicije u inžinjering centar na Žitnjaku koji je opremljen najmodernijim uređajima za testiranje autokomponenti, ali se čulo da proizvodne pogone za sada imaju u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Turskoj.

Predsjednik uprave Yazaki Europe Masaaki Yoshizawa je pri otvaranju naglasio da centar u Zagrebu prema njihovim očekivanjima treba slijediti smjernice globalne korporacije, a to je da budu u korak sa svijetom i potrebama društva. Ni on, kao ni drugi predstavnici Yazakija, nije želio komentirati mogućnost eventualnog otvaranja proizvodnog pogona u Hrvatskoj, kao ni direktor tvrtke Yazakija u Hrvatskoj Ranko Resman.

Tvrtka Yazaki na globalnoj razini ima oko 150 podružnica u gotovo 40 zemalja gdje zapošljava oko 250 tisuća ljudi. U vlasništvu je obitelji Yazaki, a vodeći je svjetski proizvođač električnih i elektroničkih komponenti za automobilsku industriju kojima opskrbljuje sve velike proizvođače automobila u svijetu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram