Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2013

Zračna luka Zagreb bilježi pad broja putnika i rast dobiti

Zračna luka Zagreb (ZLZ) danas je zabilježila svog ovogodišnjeg 2-milijuntog putnika, što je pet dana kasnije nego prošle godine, a unatoč 1,3 posto manjem broju putnika u prvih deset mjeseci ta je luka ostvarila 76 posto višu neto dobit nego u istom lanjskom razdoblju, kazao je predsjednik Uprave zagrebačke Zračne luke Miroslav Drljača...

Dvomilijunti putnik odnosno putnica ZLZ-a ove godine je Andrea Kovač Woehry (inače predsjednica Uprave Sberbanke, Zagreb) koja je letom Turkish Airlinesa danas poslovno oputovala u Istanbul, pa dalje, kako je kazala, u Antaliju zbog međunarodnog bankarskog skupa.

Putnicu su osim ZLZ-a darivali i predstavnici ureda Turkish Airlinesa na ZLZ-u, čiji je voditelj Mustafa Demirbas najavio kako će ta kompanija zbog povećanog zanimanja putnika iz obje zemlje od kraja siječnja iduće godine iz Zagreba u Istanbul letjeti 14 puta tjedno, ili četiri više nego leti sada.

Odgovarajući na pitanja novinara oko stanja i poslovanja ZLZ-a, Drljača je istaknuo da ta luka normalno obavlja sve svoje redovne djelatnosti, dok je spomenuto smanjenje broja putnika u prvih deset mjeseci ove godine objasnio sličnim stanjem u gotovo svim europskim zračnim lukama kao posljedicom recesije.

Uzrok je i u promjenama u redu letenja i smanjenju frekvencija na određenim destinacijama, posebno domaćeg prijevoznika Croatia Airlinesa (ukidanje linija za London-GTW, Istanbul i Podgoricu, smanjenje broja frekvencija za Prištinu), što se reflektira i na domaći promet.

Ipak, važnim je izdvojio što su u ukupnom broju putnika ove godine zabilježili rast broja međunarodnih putnika, jer se to više ocrtava i u financijskom rezultatu koji je bolji nego prošle godine.

Tako su u prvih devet mjeseci ove godine prihodi porasli 4,3 posto, troškovi su, kako je kazao, ispod indeksa 100, što znači da su manji od lanjskih, a dobit je porasla za čak 76 posto.

Općenito je poslovne rezultate ZLZ-a ocijenio izvanrednim, a do kraja godine očekuje i otprilike sličan broj putnika kao lani.

Na pitanje jeli i zašto odgođena primopredaja posla francuskom koncesionaru, Drljača je kazao da to nije ništa novo jer su se datumi do sada već nekoliko puta pomicali, kao i da primopredaja može biti kada se ispune sve pretpostavke.

Na tome radi i jedna i druga strana, a prema svim spoznajama te pripreme su pri kraju i uskoro se to može očekivati, najavio je.

Odgovarajući na pitanje koliko su veliki problemi sa sindikatima, o čemu ovih dana pišu neki mediji, Drljača je kazao da sindikati imaju pravo na svoje zahtjeve, a da uprava treba postupati sukladno zakonu i na tom tragu i razgovaraju sa sindikatima tražeći rješenje koje je sve bliže, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram