Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2013

Croatia Airlines po prvi put u 6 godina ostvarila neto dobit

Nacionalni zračni prijevoznika Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio je pad ukupnog prometa i prometnih učinaka, kao rezultat prizemljenja jednog zrakoplova sukladno planu restrukturiranja, ali i prvi put od 2007. nakon trećeg tromjesečja bilježi neto dobit i to u iznosu od 20,3 milijuna kuna, ističu iz te kompanije uz financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi...

U istom razdoblju lani kompanija je imala gubitak od 10 milijuna kuna,

Iz Croatia Airlinesa ističu i kako je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena operativna dobit u iznosu od 28,8 milijuna kuna, što je višestruko bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po podacima iz izvješća, prihodi iz poslovanja Croatia Airlinesa u prvih su devet mjeseci iznosili 1,21 milijardu kuna, što je 8 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su troškovi poslovanja pali za 10 posto, na 1,18 milijardi kuna.

Za operativne prihode u izvješću kažu da su manji 8 posto zbog nižeg nivoa svih kategorija prihoda (od putničkog prometa, prijevoza tereta i ostali), što je pratilo i 10 postotno smanjenje operativnih troškova, unutar kojih su porasli samo troškovi održavanja zrakoplova, dok su sve ostale kategorije troškova manje od lanjskih.

U razdoblju od siječnja do rujna, Croatia Airlines ostvario je očekivani pad ukupnog prometa i prometnih učinaka, a kao rezultat prizemljenja jednog zrakoplova sukladno planu restrukturiranja.

U tom je razdoblju Croatia Airlines smanjila broj letova za 7 posto, a za isti postotak na godišnjoj je razini smanjen i broj prevezenih putnika kojih je bilo ukupno nešto malo više od 1,4 milijuna.

Pritom su putnika u domaćem prometu prevezli 3 posto manje, a u međunarodnom prometu 9 posto manje.

Prodaja na domaćem tržištu smanjena je za 13 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, a veći pad od 19 posto bilježe i kod inozemne prodaje zbog, kako objašnjavaju, pada prodaje na tržištima Amerike, Australije i Europe.

Ističu i da je prodaja od strane drugih aviokompanija porasla za 2 posto, kao i da oko 63 posto ukupne prodaje Croatia Airlines ostvaruje na inozemnim tržištima.

Iz te kompanije napominju i da se prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokazalo opravdanim u okvirima stroge tržišne regulative, budući je Croatia Airlines provođenjem mjera restrukturiranja u razdoblju od siječnja do rujna ove godine ostvarila pozitivan neto rezultat od 20,3 milijuna kuna).

Krajem rujna Croatia Airlines raspolagao je sa 13 zrakoplova - sedam zrakoplova Airbus, od čega je jedan u operativnom najmu, te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram