Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2013

Rujan donio novi rast turističkih dolazaka

Prema posljednjim podacima DZS-a, u rujnu je zabilježen godišnji rast ukupnog broja noćenja turista dok je ukupan broj dolazaka u odnosu na prošlogodišnji rujan nepromijenjen. Broj turističkih noćenja viši za 2,9 posto. Pri tome su rastu broja noćenja turista pridonijeli većinom strani turisti (+3,0% godišnje), dok je kod domaćih turista zabilježen blagi godišnji rast broja noćenja od 0,9 posto...

U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, u rujnu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (32,9%), Austrije (9,9%) i Češke (7,5%), a slijede Poljska (6,7%), Slovenija (5,9%), i Ujedinjeno Kraljevstvo (5,2%).

Kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do rujna pokazuju da je ostvareno gotovo 11,5 mil. turističkih dolazaka te nešto više od 62 mil. turističkih noćenja. Tako je broj noćenja za 3,1% viši nego u istom razdoblju prošle godine, a i najviši je u proteklih šest godina. Tome su pridonijeli isključivo strani turisti, kojih je u prvih devet mjeseci bilo 3,6% više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja domaćih turista u istom razdoblju smanjen za 2,6 posto.

"Toplo vrijeme i povoljne vremenske prilike, ali i niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu zasigurno su čimbenici koji su doprinijeli dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Produljenje turističke sezone specijalizacijom i profiliranjem određenih odredišta, podizanje kvalitete usluge i pronalazak određenih tržišnih niša pozitivno bi se odrazili na konkurentnost hrvatskog turizma. Usto turizam može multiplikativno djelovati na ostale segmente gospodarstva te bi sinergija između turizma i drugih djelatnosti, kao što je primjerice poljoprivreda, donijela koristi koje sežu daleko iznad prihoda od samog turizma", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram