Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2013

HT i Vipnet u državni proračun moraju uplatiti 290 milijuna kuna

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijela je odluku o dodjeli radiofrekvencijskog spektra preostale "digitalne dividende", odnosno radiofrekvencijskog područja koje se donedavno koristilo za analognu televiziju, dvama najvećim mobilnim operatorima, VIPnet-u i Hrvatskom Telekomu (HT), koji su se jedini i javili na dražbu za dodjelu...

Kako su izvijestili iz HAKOM-a, za dozvole će ta dva operatora već ovog mjeseca morati u državni proračun uplatiti ukupno 289 milijuna kuna. Godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, koje se plaćaju u jednakim obrocima do isteka dozvola 2024. godine, donijet će pak proračunu dodatnih 80 milijuna kuna u slijedećih 10 godina.

Uzimajući u obzir i prošlogodišnju dodjelu spektra "digitalne dividende", kada su operatori za dva bloka od po dva puta po 10 megaherca (MHz) odjednom platili 332 milijuna kuna, obvezavši se plaćati i godišnje naknade u ukupnom iznosu od 352 milijuna kuna, cijela "digitalna dividenda" će državnom proračunu izravno donijeti preko milijardu kuna, ističu iz HAKOM-a.

Osim izravne koristi za državni proračun HAKOM očekuje i velika ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatora te u nove usluge, jer 4G mreža omogućuje korisnicima brzine pristupa internetu do 100 megabita u sekundi (Mbit/s).

Dodijeljene frekvencije, kažu iz HAKOM-a, pogodne su za pokrivanje ruralnih područja s manjom gustoćom stanovnika, a omogućit će operatorima učinkovitije planiranje njihovih mreža. Također, dostupnost brzog interneta smanjit će tzv. "digitalni jaz" između urbanih i ruralnih sredina.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram