Zatvori
Poslovni Puls
11/11/2013

Raiffeisen: Rast izvoza ograničen izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e

Prema posljednjim podacima DZS-a nakon blagog pada deficita robne razmjene u srpnju, u kolovozu je ponovo zabilježen razmjerno snažno povećanje robnog deficita uz snažan pad izvoza i pad uvoza roba na godišnjoj razini...

Vrijednost robnog izvoza u kolovozu je iznosila 681,9 mil. eura, što je za 18,9% manje nego u kolovozu prošle godine, dok se robni uvoz smanjio za 6,1% na godišnjoj razini na 1,24 mlrd. eura. Deficit robne razmjene povećan je za 16,1% godišnje na 561,3 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom spustila se na 54,9 posto. Kumulativno robni je izvoz u prvih osam mjeseci ostvario pad od 6,6% godišnje, a robni uvoz pad od 1,4% godišnje.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, najvažnije izvozne grane najviše su i pridonijele padu robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine. Vrijednosno najznačajnija izvozna grana u ovoj godini, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, smanjila se za 12,5% godišnje. Vrijednost izvoza najznačajnije industrijske grana prije krize, proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, pala je za 47,4% godišnje, što je odraz i smanjena proizvodnje tijekom procesa restrukturiranja. Vrijednost izvoza prehrambenih proizvoda smanjila se za 5,9%, te električne opreme za 9,4% godišnje. Negativna kretanja ublažio je rast izvoza osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 7,4 posto. Uz to, rast izvoza duhanskih proizvoda od 6,7% rezultat je pojačanog izvoza u zemlje CEFTA-e prije ulaska u EU.

Na uvoz roba u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine u smjeru pada najsnažnije je utjecalo smanjenje vrijednosti uvoza koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-36,6% godišnje). U suprotnom smjeru, dakle na rast vrijednosti robnog uvoza najsnažnije su utjecali rast u rudarstvu i vađenju (uvozno najznačajnija grana) od 6,2%, zatim rast uvoza prehrambenih proizvoda od 6,2% te računala, elektroničkih i optičkih proizvoda za 22,4 posto.

"U ovoj godini rast izvoza bit će ograničen gubitkom povlaštenog tretmana na tržištima CEFTA-e u drugoj polovini ove godine. S druge strane, uvoz roba bit će ograničen slabom domaćom potražnjom", objavili su analitičari iz Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram