Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2013

Kruzeri ove godine u Hrvatsku doveli gotovo milijun turista

Stranim brodovima, koji su u prvih devet mjeseci ove godine doplovili na kružna putovanja po hrvatskom Jadranu, došlo je blizu milijun putnika ili 8,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a ukupno je tih putovanja bilo 661, što je 18 ili 3 posto više nego lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku...

Uz porast broja kružnih putovanja i putnika, kruzeri su i boravili duže u Hrvatskoj nego lani, i to za 12 posto više dana ili ukupno 1.324 dana.

Prema zastavi broda u devet mjeseci najviše je kružnih putovanja, 160, bilo s Bahama, te s Malte 128, a iz Italije 102.

Pod zastavom Paname kružnih putovanja je bilo 85, s Bermuda 43, iz Francuske 28, iz Portugala 25, a Grčke 24.

Ukupno su kruzeri u hrvatski Jadran u devet mjeseci ove godine dolazili pod zastavama 16 zemalja svijeta, a među njima ove je godine i jedna nova zemlja, Japan, pod čijom je zastavom doplovio jedan kruzer.

Kao i svake godine i ove je najviše tih brodova, 71 posto, svoj prvi ulazak u hrvatski Jadran evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije koju slijedi Splitsko-dalmatinska u kojoj je to učinilo 17,5 posto brodova.

U Šibensko-kninskoj županiji to je učinilo 4 posto brodova, u Zadarskoj 3,2 posto, Istarskoj 3 posto, a u Primorsko-goranskoj njih 1,4 posto.

Promatrano po mjesecima, najviše kružnih putovanja stranih brodova bilo je upravo u rujnu, 134, što je gotovo 10 više takvih putovanja ili za 7,2 posto više nego u lanjskom rujnu, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram