Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2013

Vladajući u Saboru: Milanović ne želi MMF, a Linić kritizirao bankare

MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je premijer Zoran Milanović tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje nezavisne zastupnice Jadranke Kosor hoće li Vlada pozvati MMF...

Kosor je Milanoviću spočitnula da SDP-ovim zastupnicima nije dopustio da glasuju za njezin prijedlog da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka. U Hrvatskoj raste netolerancija, sve češće i mržnja, a čini mi se da za to vrijeme u tišini raste broj nezaposlenih, koji je u posljednjih mjesec dana narastao za 21 tisuću, rekla je Kosor.

"MMF u ovom trenutku nije opcija. Procedura prekomjernog deficita je nužnost, a u razgovorima s Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo učiniti da socijalno tkanje naše zemlje ne bude ugroženo", odgovorio je Milanović.

Kad je riječ o referendumu, naglasio je da SDP-ovim zastupnicima nije ništa naložio te objasnio da Sabor donosi Ustav pa valjda zna što u njemu piše i dodao kako Sabor iznimno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Uvjeren je kako je nekorektno Saboru nametati obvezu da o tome što piše u Ustavu pita bilo koga, osim sebe i političkog naroda.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da neće biti dogovora s bankama oko konačnog prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju koji je prošli tjedan prošao saborsku raspravu. "Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje", rekao je ministar Linić.

"U Ministarstvu je postignuto jasno rješenje - 30 posto popusta na ugovorene početne iznose, no bankari su se složili, da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. To je za Vladu neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrali dogovor. Stoga će na izglasavanju biti onaj prijedlog o kojem se raspravljalo", pojasnio je ministar financija.

HNS-ovog zastupnika Srđana Gjurkovića zanimalo je što će Vlada učiniti glede MOL-ove najave prodaje Ininih dionica. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je kako je prerano donositi bilo kakve zaključke prije nego se MOL jasno službeno izjasni o namjeri prodaje Ine. "Mi smo dobili iskaz namjere prodaje iz priopćenja MOL-a, koje su vidjeli i svi hrvatski građani", rekao je Vrdoljak, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram