Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2013

Krediti banaka u Hrvatskoj iznose više od 290 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a na kraju rujna ukupni krediti banaka iznosili su 290 mlrd. kuna što predstavlja rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je na mjesečnoj razini zabilježen rast od 0,3% odnosno 874 mil. kuna dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 2,4 mlrd. kuna odnosno 0,8 posto...

Rastu kreditne aktivnosti banaka na godišnjoj razini pridonio je prvenstveno rast kredita središnjoj državi (+19,1% godišnje) dok krediti nefinancijskim trgovačkim društvima i stanovništvu i dalje bilježe pad. U prvih devet mjeseci nastavlja se tako rast kredita središnjoj državi dok sektor stanovništva nakon prvih sedam mjeseci razduživanja bilježi tek blagi mjesečni rast, a krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u posljednjih šest mjeseci bilježe stagnaciju na razinama oko 111,2 mlrd. kuna.

Krediti stanovništvu, koji u ukupnoj strukturi kredita čine preko 44%, su na kraju rujna iznosili 128,6 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja blagi rast od 0,5% dok na godišnjoj razini nastavljaju bilježiti pad (-0,4%). Tome pridonosi i nastavak pada stambenih kredita na godišnjoj razini koji su smanjeni za oko 330 mil. kuna.

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima iznosili su na kraju rujna 111,2 mlrd. kuna što predstavlja smanjenje za 3,5 mlrd. kuna u odnosu na rujan prošle godine odnosno pad od 3,1 posto. Iako na mjesečnoj razini bilježe pad (-0,7%) krediti središnjoj državi su na godišnjoj razini narasli za 6,1 mlrd. kuna što povećava njihov udio u ukupnim kreditima s 11,1% u rujnu prošle godine na 13,1% u rujnu ove godine, javljaju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram