Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2013

Ljubo Jurčić: Hrvatska je već "izgubila" prvu polovicu 2014. godine

Tradicionalno godišnje savjetovanje ekonomista pod nazivom "Ekonomska politika Hrvatske u 2014" počelo je u Opatiji, međutim bez predstavnika Vlade, piše Novi list.

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, kazao je da o razlozima nedolaska treba pitati samu Vladu, jer HDE je, kaže, "civilna udruga koja daje mikrofone, i mi smo i u proljeće i najesen pozvali Vladu, imali su tu prostor, međutim ispričali su se drugim obavezama, da ne mogu doći, da su spriječeni, a ostalo morate pitati njih. Ovo je skup ekonomista na koji je došlo preko 200 ljudi", rekao je Jurčić.

"Nažalost, izgubili smo 2012. i 2013. godinu s ovom vladom, a izgubili smo i prvu polovicu 2014. jer da bi se nešto promijenilo nabolje moraju se poduzeti mjere barem 5 do 6 mjeseci ranije, a u nekim sektorima kao turizam ili poljoprivreda i 5 do 10 godina ranije. Ali, nabolje se ništa ne mijenja samo od sebe", veli Jurčić, dodajući da potonuti ipak nećemo "jer je hrvatski narod žilav, u našim ljudima postoji poduzetnički duh koji se bori za svoj život, plaću i profit, i to je ono što nas drži na površini".

Na pitanje, treba li država otkupiti dionice Ine ako joj se pruži prilika, Jurčić veli da bi on "Inu uvijek otkupio, no politika mora znati koje ciljeve ima s Inom, a ti ciljevi onda opravdavaju cijene".

"Mikroekonomski, Inu se isplati kupiti ako se daje fer cijena za fer vrijednost, to su nužni uvjeti, a dovoljni su ako vlada ima sposobnost upravljanja da digne efikasnost Ine. Političko-ekonomski, vlada treba definirati ciljeve na naftnom tržištu s Inom, vidjeti koliko ti ciljevi vrijede i vidjeti koliko se isplati uložiti u te ciljeve, i onda je to i vrijednost Ine. Tako da tu nema napamet, hoćemo-nećemo, nema sentimenta, emocija, nego ima racio poslovni i racio politički", zaključuje Jurčić.

Jurčić veli da je ključno odrediti što i kako proizvoditi i za koje tržište, a to može samo sustavna ekonomska politika na čelu s industrijskom koju sve druge politike moraju slijediti. Što se MMF-a tiče, on veli da jest za MMF, ali samo kao suport takvoj suvisloj ekonomskoj politici rasta koju, kaže, mora osmisliti vlada. U tom slučaju, MMF bi donio niže kamate za financiranje takvog rasta i to ima smisla, međutim, ako ekonomske politike nema, onda je sasvim svejedno, došao MMF ili ne došao: standard hrvatskih građana u takvom će scenariju padati, prenosi Novi list

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram