Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2013

Vipnetovi prihodi u prvih devet mjeseci pali na 293,7 milijuna eura

elekom kompanija Vipnet u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 293,7 milijuna eura ukupnih prihoda ili 6,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je konsolidirana operativna dobit smanjena za 26,6 posto i iznosila je 46,8 milijuna eura, izvijestili su danas iz Vipneta ističući da su manji prihodi i dobit posljedica nove roaming regulacije...

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas matična kompanija Telekom Austria Grupa u Beču, a iz Vipneta napominju da su promjenom regulatornog okvira povodom ulaska Hrvatske u EU zabilježili manje roaming prihode od stranih gostiju tijekom turističke sezone i manje prihode od interkonekcije.

Osim pada ukupnih prihoda i konsolidirane operativne dobiti pad bilježe i kod konsolidirane EBITDA i to od 15,9 posto, na 96 milijuna eura, a uz roaming regulaciju na pad su, kako navode iz te tvrtke, utjecali i veći materijalni troškovi, prvenstveno marketinga, prodaje i integracije nastali zbog ovogodišnjih akvizicija.

Zbog svega toga predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković za rezultate kaže da su očekivani, ali i ističe zadovoljstvo što korisnici prepoznaju kvalitetu njihovih konvergentnih usluga, a što dokazuje porast u svim ključnim tržišnim kategorijama s naglaskom na snažan porast broja linija fiksnog broadbanda i broja pretplatnika mobilne telefonije.

Dodaje da je prvih devet mjeseci ove godine obilježeno i s čak pet akvizicija kojima će Vipnet, uz iznos od 175,1 milijuna kuna za LTE koncesiju koji će ovaj mjesec u cijelosti biti uplaćen u državni proračun, dugoročno amortizirati utjecaj roaming regulacije i nastaviti s realizacijom strategije konvergencije.

Iz Vipneta važnim ističu i što je broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvih devet mjeseci ove godine porastao na 188,8 tisuća ili za 19,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj fiksnih broadband linija porastao je za 27,7 posto, broj fiksnih glasovnih usluga za 26,2 posto, a ostvarili su i porast od 13,1 posto u broju tv usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV (internet) i satelitsku televiziju.

Porast od 5,1 posto imali su i kod pretplatnika mobilne telefonije, dok je broj prepaid korisnika smanjen za 11,4 posto.

Broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 3,9 posto, a ukupno su u svojom mobilnoj mreži krajem devet mjeseci ove godine imali 1,95 milijuna korisnika.

Naglašavaju i da su u promatranom razdoblju investirali 41 milijun eura ili 0,4 posto više nego u lanjskih devet mjeseci.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram