Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2013

Linić se predomislio: Iduće godine nam sigurno neće trebati MMF-ova pomoć

Iduće godine nam neće trebati pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je Slavko Linić u intervjuu za Bloomberg. Hrvatski ministar financija nakon rebalansa proračuna za 2013. i donošenja nacrta proračuna za iduću godinu tvrdi da je optimističan...

"Moguće je da će nam pomoć MMF-a ili Europske komisije biti potrebna ako ne budemo mogli izvršavati svoje obaveze. Ali jasno je da se to neće dogoditi u 2014. godini. Hrvatska bi svoje probleme trebala rješavati gospodarskim rastom, a ne traženjem pomoći", tvrdi Linić.

- Linić: Ne možemo više sami, možda nam treba pomoć MMF-a

Ipak, jasno je da će se Hrvatska i iduće godine morati debelo zadužiti kako bi uspjela otplatiti sve dugove i pokriti predviđeni proračunski deficit. Očekuje se zaduženje od 44 milijarde kuna. Linić tvrdi da će biti zadovoljan ako pola te svote uspije pokriti vanjskim zaduženjima.

Oko 22,5 milijardi kuna prikupit će se koncesioniranjem autocesta. Na dodatne proračunske prihode Linić računa od povećanja međustope PDV-a i većih trošarina na gorivo i duhan. Također, rezat će se poljoprivredne subvencije i troškovi zdravstva.

"Dodatni rezovi u javnom sektoru bili bi riskantni. Ova vlada vjeruje da možemo vlastitim mjerama smanjiti proračunski deficit i planiramo postupno smanjivati deficit do 2016. godine", izjavio je Linić.

Razgovor se vodio i oko hrvatske naftne kompanije Ina, odnosno MOL-ove namjere da se riješi svojih dionica. Odnosi Hrvatske i Mađarske zbog Ine su već duže vremena prilično napeti, a mađarski premijer Viktor Orban nedavno je poručio kako bi najbolji način za rješavanje spora možda bio da hrvatska otkupi dionice koje trenutno posjeduju Mađari.

Linić, međutim, tvrdi da se to neće dogoditi. "Hrvatska neće kupiti MOL-ov udio u Ini. Hrvatska si ne može priuštiti da kupuje bilo što u privatnom sektoru", izjavio je Linić. MOL, podsjećamo, posjeduje 49,1 posto dionica Ine.

Izvor: Bloomberg/Index.hr

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram