Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2013

Stopa inflacije pala na samo 0,2 posto

U listopadu je također nastavljen trend usporavanja godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena. Tako su prema posljednjim podacima DZS-a potrošačke cijene zabilježile rast od 0,2% u odnosu na listopad prošle godine (godišnji rast cijena u rujnu 1,1%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,4 posto...

Rastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razni prvenstveno pridonosi rast cijena prehrambenih proizvoda od 1,4% godišnje iako je i kod njih zabilježen nastavak trenda usporavanja rasta. Glavni pokretači rasta cijena prehrambenih proizvoda su cijene riba (+6,8% godišnje) i mlijeka, sira i jaja (+8,4% godišnje) dok cijene ulja i masti te povrća bilježe pad na godišnjoj razini, 8% odnosno 3,4 posto. Podrška rastu cijena i dalje dolazi od rasta cijena duhana na godišnjoj razini koji i u listopadu bilježi razmjerno snažnu stopu od 14,7% (snažniji godišnji rast cijena duhana posljedica je prvenstveno povećanja trošarina na duhan u lipnju).

S druge strane iščeznuo je učinak rasta cijena energije na domaćem tržištu koje su niže za 1,2% godišnje te su pri tome gotovo sve cijene energenata (električna energija, plin i tekuća goriva) zabilježile pad. Tako su potrošačke cijene, isključi li se utjecaj cijena energije zabilježile godišnji rast od 0,8 posto.

"Do kraja godine očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije, iako bi rast trošarina na goriva trebao utjecati na indeks potrošačkih cijena. Međutim, bez oporavka gospodarstva pritisci na rast cijena bi trebali izostati", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram