Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2013

Raiffeisen: Ne očekujemo pad nezaposlenosti

U skladu s očekivanim sezonskim kretanjima, u listopadu je ubrzana stopa rasta broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Naime, od ožujka do kolovoza bilježen je njen mjesečni pad uslijed sezonskog zapošljavanja radnika prvenstveno vezanih za turističku djelatnost, međutim posljednja dva mjeseca broj nezaposlenih raste. ..

Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a broj registriranih nezaposlenih osoba dosegao 344.444 što u odnosu na rujan predstavlja rast za 20.661 osobu odnosno 6,4 posto. Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 46.594 osobe (+28,6% mjesečno odnosno 10.364 osobe) dok je iz evidencije izašlo 25.933 osobe. Prema tome broj izlazaka iz evidencije s smanjio za 189 osoba odnosno -0,7% mjesečno.

Pojačan ulazak broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih uz smanjenje broja izlazaka iz evidencije posljedica je završetka turističke sezone kao najvećeg generatora sezonskih poslova. Posljedično se sezonski radnici vraćaju u registriranu nezaposlenost što potvrđuje i podatak da se, u odnosu na proljetne i ljetne mjesece, gotovo utrostručio broj nezaposlenih osoba koji su ušli u evidenciju radi isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. I dalje najveći broj ulazaka čine osobe s srednjom stručnom spremom koji čine i najveći udio kod ukupno nezaposlenih (preko 62%). U odnosu na listopad prošle godine usporena je stopa rasta broja nezaposlenih osoba pa je zabilježen rast od 3,3% (u rujnu +4,1%) dok je broj nezaposlenih viši za 11.044 osobe.

"Izuzmemo li i sezonske oscilacije kretanja na tržištu rada i dalje ostaju nepovoljna. Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini ne možemo očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi stopa nezaposlenosti u ovoj godini mogla iznositi 19,8 posto", objavili su analitičari Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram