Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2013

Dok ostatak regije očekuje bolje dane, Hrvatska nepovratno tone na dno

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenom, pokazalo je danas izvješće njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste Bank, čime se Hrvatska izdvojila iz općeg trenda poboljšanja očekivanja za gospodarstvo regije srednje i istočne Europe...

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u studenom za 14,7 bodova, na 26,1 bod.

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te od listopada 2010. i Tursku.

Očekivanja za regiju u cjelini poboljšana su u studenom, uz rast odgovarajućeg indeksa za sedam bodova, na ukupno 41,6 bodova.

Najviše su poboljšana očekivanja za slovačko i poljsko gospodarstvo, čiji su indeksi porasli za 16,7 odnosno 14,1 bod, a pojačan je i optimizam u slučaju Turske, od 6,3 boda.

Stručnjaci obuhvaćeni anketom ZEW-a i Erste Banka bolje ocjenjuju i aktualno stanje u gospodarstvima srednje i istočne Europe, pa je odgovarajući indeks u studenom uvećan za 5,1 bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosi 16,2 boda.

U odnosu na listopad poboljšana je i ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu, i to za 3,5 bodova, pa odgovarajući indeks u studenom iznosi minus 53,6 bodova.

Najviše su poboljšane ocjene stanja u Rumunjskoj i Poljskoj gdje su odgovarajući indeksi poskočili za 30,1 odnosno 18,5 bodova. S druge strane, pokazatelji trenutnog stanja u gospodarstvu pogoršani su u Mađarskoj i Austriji, za 7,1 odnosno 3,2 boda, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram