Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2013

Kamata na kredite u "švicarcima" pada na 3,23 posto?

Vlada je u Sabor uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim za kredite u švicarskim francima predlaže kamatu od 3,23 posto od početka slijedeće godine...

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac izvijestio je da je Vlada od Hrvatske narodne banke dobila izvješće prema kojemu je kamatna stopa u 13 godišnjem razdoblju na stambene kredite u vezane uz švicarski franak 4,62 posto.

Na tu kamatu primijenjivat će se diskont (od 30 posto) tako da bi kamata za sve korisnike i sve kredite u švicarskim francima bila 3,23 posto. Takvi uvjeti vrijedili bi za sve kredite odnosno svaki pojedinačnu ugovor dok je aprecijacija franka u odnosu na dan sklapanja ugovora 20 posto.

Lalovac je izvijestio da je Vlada dobila pisanu obavijest Hrvatske udruge banaka da odustaje od bilo kakvih tumačenja ustavnosti i retroaktivnosti. To je, kaže Lalovac, bitno zbog toga da zakon zaživi od 1. siječnja 2014. godine kako bi građani već u veljači imali manje kreditne rate.

Lalovac smatra da je Vlada pokazala socijalnu osjetljivost te kako se zakonskom regulativom može utjecati na određene tržišne elemente kad se treba pomoći najosjetljivijem dijelu građana, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram