Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2013

Stopa nezaposlenosti premašila 20,3 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je za listopad ove godine iznosila 20,3 posto, što je povećanje za 1,2 postotna boda u odnosu na rujan, za koji je stopa iznosila 19,1 posto, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Tako je stopa registrirane nezaposlenosti za listopad ponovno premašila 20 posto, razinu na kojoj je zadnji put bila u travnju.

Na međugodišnjoj razini, u odnosu na listopad prošle godine, stopa registrirane nezaposlenosti za isti ovogodišnji mjesec viša je za 0,7 postotnih bodova, budući da je za listopad prošle godine iznosila 19,6 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti izračunava se kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Nakon što je u šestmjesečnom razdoblju, od ožujka do kolovoza, nezaposlenost uslijed sezonskih kretanja padala na mjesečnoj razini, u rujnu je broj nezaposlenih opet porastao, a to se još intenzivnije nastavilo u listopadu, te u studenom.

Tako je krajem listopada u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo 344.444 nezaposlenih osoba, što je 6,4 posto ili za 20.661 osobu više nego krajem rujna.

Nezaposlenost je porasla i na međugodišnjoj razini, u odnosu na listopad lani, i to za 3,3 posto ili 11.044 osobe.

Broj nezaposlenih je početkom ovog tjedna premašio 350 tisuća, a prema dnevnim podacima koje objavljuje HZZ na svojim mrežnim stranicama, trenutni broj nezaposlenih približio se brojci od 354 tisuće.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram