Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2013

Ruski Rosnjeft u pregovorima oko preuzimanja INA-e!

Mađarski MOL započeo je pregovore s ruskim Rosnjeftom o prodaji Ine. Kako Index doznaje iz izvora bliskih upravi MOL-a, mađarska je kompanija ovih dana predstavnicima Rosnjefta omogućila uvid u poslovne knjige Ine, piše Index...

Riječ je o postupku kojim se otvara dubinsko snimanje tvrtke (due dilligence) od strane investitora kako bi se utvrdila stvarna vrijednost kompanije prije potpisivanja strateškog ugovora. Ovim potezom Mađari su otišli korak dalje u prijetnjama prodajom njihovog udjela u Ini, dok je Rosnjeft formiranjem tima za due dilligance potvrdio svoje namjere za preuzimanjem udjela u Ini.

Informaciju o mogućem preuzimanju Ine od strane Rosnjefta nedavno je objavila američka agencija Bloomberg. Prema Bloombergovim informacijama, Rosnjeft bi preuzeo 19,8 posto Ininih dionica od Vlade te od MOL-a otkupio njegov udio od 49 posto. Na taj bi način ruska kompanija postala većinski vlasnik Ine, dok bi Hrvatska zadržala strateški udio od 25 posto. Hrvatska vlada je demantirala navode Bloomberga o dogovoru s Rosnjeftom, no, činjenica je i da su u lipnju ove godine s upravom Rosnjefta u Zagrebu razgovarali predstavnici hrvatske vlade na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem i Mladenom Pejnovićem, predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, s dugogodišnjim menadžerskim stažem u Rusiji.

Iz izjava predstavnika Rosnjefta dalo se zaključiti da su, osim za istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj, zainteresirani i za ulaganje u Inu. Podsjetimo, posljednje izjave premijera Milanovića i ministra financija Slavka Linića upućuju na to da hrvatska vlada nema sredstava za preuzimanje daljnjih udjela u Ini.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram