Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2013

Španjolski proračunski deficit iznosi 4,8 posto BDP-a

Manjak u španjolskom proračunu iznosio je na kraju rujna 4,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), jednako kao i krajem prethodnog mjeseca, kazala je danas državna tajnica u tamošnjem ministarstvu financija Marta Fernandez Curras...

Usporedbe radi, za kraj ove godine vlada u Madridu zacrtala je proračunski manjak od 6,5 posto BDP-a. Navedeni manjak uključuje središnju državu, fondove socijalnog osiguranja i 17 regionalnih vlada, uz izuzetak gradskih vlasti.

Manjak središnje države krajem listopada iznosio je 3,61 posto, u usporedbi s 3,8 posto koliko vlada cilja za kraj godine, dodala je Curras.

U odvojenom istupu guverner španjolske središnje banke Luis Maria Linde danas je izjavio da je Španjolska na putu da ispuni ciljani manjak za kraj ove godine, iako postoji rizik da zacrtana razina ipak bude prekoračena.

Tamošnji ministar financija Cristobal Montoro prošlog je tjedna Reutersu izjavio da će Španjolska veći od očekivanog manjak u sustavu socijalne sigurnosti kompenzirati nižim kamatnim stopama na državni dug i snažnim prihodima od poreza kompanija, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram