Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2013

Vrdoljak za Reuters: Želimo imati rast BDP-a od 4 posto!

Hrvatska je zaglibljena u recesiji pet godina, a njezino gospodarstvo, koje uvelike ovisi o turizmu, ograničavaju birokratski aparat, politička korupcija, infrastruktura iz doba komunizma i visoki proračunski deficit, piše Reuters...

Vlada na čelu sa socijademokratima očekuje da ta bivša jugoslavenska republika sa 4,4 milijuna stanovnika u 2013. ostvari rast od 0,2 posto - iako većina ekonomista predviđa pad za oko jedan posto - i da u 2014. 'ubrza' na rast od 1,3 posto.

"Vjerujem da (planirana) ulaganja u javni sektor mogu biti dostatna za rast od 1,3 posto iduće godine, ali naš cilj je također i poboljšanje lošeg ulagačkog imidža Hrvatske i povećanje ulaganja privatnog sektora", rekao je ministar Vrdoljak u razgovoru za Reuters u srijedu.

"2014. je prva puna godina članstva u Europskoj uniji i uvjeren sam da će razvojni fondovi EU-a također osjetno pridonijeti našem rezultatu rasta iduće godine... Želimo postići rast od tri do četiri posto godišnje u nadolazećim godinama", dodao je Vrdoljak.

U prvoj polovici 2014. Hrvatska planira objaviti natječaje za koncesije za istraživanje nafte i plina u središnjim i južnim područjima Jadranskog mora, a u drugoj polovici za projekte na kopnu, izvijestio je Vrdoljak, dodajući da bi to trebalo pomoći u poticanju rasta.

Velika ulaganja javnog sektora za 2014. uključuju dvije termoelektrane i poboljšane hrvatske prometne infrastrukture, poput povećanja kapaciteta zračne luke u Zagrebu, piše Reuters.

Hrvatska bi trebala imati koristi i od novih zakona o ulaganju kojima će se ubrzati procedure za izdavanje raznih dozvola, rekao je Vrdoljak.

Najavio je da će do kraja 2013. njegovo ministarstvo objaviti industrijsku strategiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram